産地特定のための水耕野菜への元素導入によるマーキングシステムの開発(第1報) : 単一元素溶液の浸漬処理とレタス可食部の無機元素濃度との関係 Development of a Marking System by Introducing Mineral Elements into Vegetables in Hydroponics to Certify Their Source (Part 1) : The Effect of Soaking the Root in Nutrient Solution Containing a Single Marker Element on the Concentration of that Element in Lettuce Tops

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抄録

野菜への無機元素によるマーキングシステムの開発を目的として, 水耕レタスにラベル可能な元素の種類について検討した. 天然賦存量が小さいかあるいはヒトや植物に対して比較的毒性の弱い7元素(Ba, Sr, Mo, Co, Cu, Ni, V)をマーカー候補元素として選択した. これらの元素を種々の濃度で培養液に加え,2種類のレタス(<I>Lactuca sativa</I> L., 品種:レッドファイヤーおよび楽天) を栽培した.Ba, Sr およびMo の全処理区, Cu の0.25 および0.50 mg <I>l</I><sup>-1</sup> 処理区, Ni の0.05 ~ 0.50 mg <I>l</I><sup>-1</sup> において, 両レタスとも対照区と変わらず良好な生育を示した. これに対して, Co, Cu およびNi の5.00 mg <I>l</I><sup>-1</sup>, Cuの10.00 mg <I>l</I><sup>-1</sup> 処理では, 生育が不良であった. V は, ほとんどレタスに吸収されなかった. レタス地上部のBa, Sr, Co, Mo, Cu およびNi 濃度は,培養液中における当該元素の実存濃度の増加に伴って直線的に増加した. また, 数種の処理区において生体重470 g (厚生労働省が推奨する大人1日あたりの野菜の摂取量) 当たりに含まれる無機元素量は1日許容摂取量あるいは1日耐容摂取量を下回ると同時に天然賦存量の上限値を明らかに上回った. これらの結果から, Ba, Sr, Mo, Co, Cu, およびNi は適当な処理濃度で栽培する場合は, 産地特定のためのマーカー元素となる可能性が示された.

Various mineral elements were incorporated into lettuce grown in hydroponics to find suitable mineral elements for developing a marking system to certify the provenance of vegetables. Seven mineral elements (Ba, Sr, Mo, Co, Cu, Ni and V) were selected as candidate markers, since the natural abundance of these elements in lettuce were low and they seem to have comparatively low toxicity to human and vegetables. Two varieties of lettuce (<I>Lactuca sativa</I> L., cv: Red-fire and Rakuten) were cultivated in nutrient solution containing each of these elements at various concentrations. Lettuce grown under all treatments with Ba, Sr and Mo and under treatment with Cu at 0.25 and 0.50 mg <I>l</I><sup>-1</sup> and with Ni at a concentration range of 0.05-0.50 mg <I>l</I><sup>-1</sup> showed favorable growth similar to the control, whereas under treatment with Co, Cu and Ni at 5.00 mg <I>l</I><sup>-1</sup> and with Cu at 10.00 mg <I>l</I><sup>-1</sup> , plants showed unfavorable growth. Vanadium was hardly absorbed by lettuce. Concentrations of Ba, Sr, Co, Mo, Cu and Ni in tops of lettuce were increased in proportion to increase in the actual concentration of each element in nutrient solution.<BR>In addition, amounts of elements contained in 470 g of treated lettuce (amount recommended by the Ministry of Health and Welfare of Japan for daily consumption by adult) in several treatments were lower than the Acceptable Daily Intake (ADI) or Tolerated Daily Intake (TDI) and were obviously higher than their natural abundances. These results suggest that Ba, Sr, Mo, Co, Cu, and Ni could be used as marker elements to certify the provenance of lettuce grown in hydroponics when lettuce is cultivated using a nutrient solution within a suitable concentration range.

収録刊行物

  • 植物環境工学  

    植物環境工学 18(4), 299-305, 2006-12-01 

    日本植物工場学会

参考文献:  11件

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各種コード

  • NII論文ID(NAID)
    10018382046
  • NII書誌ID(NCID)
    AA12010914
  • 本文言語コード
    JPN
  • 資料種別
    ART
  • ISSN
    18802028
  • NDL 記事登録ID
    8596133
  • NDL 雑誌分類
    ZR3(科学技術--生物学--植物)
  • NDL 請求記号
    Z18-3397
  • データ提供元
    CJP書誌  CJP引用  NDL  IR  J-STAGE 
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