ラット脂質代謝に及ぼす食用キノコの作用 The Hypolipidemic Effects of Some Edible Mushrooms on Growing Rats

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著者

    • 大槻 誠 OHTSUKI Makoto
    • 鈴鹿医療科学大学保健衛生学部医療栄養学科 Department of Clinical Nutrition, Faculty of Health Science, Suzuka University of Medical Science
    • 西井 孝文 NISHII Takafumi
    • 三重県科学技術振興センター林業研究部 Forestry Research Division, Mie Prefectural Science and Technology Promotion Center
    • 坂倉 元 SAKAKURA Hajime
    • 三重県科学技術振興センター林業研究部 Forestry Research Division, Mie Prefectural Science and Technology Promotion Center
    • 柳田 晃良 YANAGITA Teruyoshi
    • 佐賀大学農学部応用生物科学科 Laboratory of Nutrition Biochemistry, Department of Applied Biological Science, Saga University

抄録

本研究において,我々は,現代の日本人の摂取脂質エネルギー量増加に伴う肥満に注目し,4種の食用キノコ(シイタケ,ヒラタケ,エリンギ,ハタケシメジ)について20%ラード・1%コレステロールという高脂肪食をラットに与え,脂質代謝改善作用について検討した.<BR>体重増加量と飼料摂取量は,対照群と比較して全ての群で有意な低値を示した.体重100g当たりの肝臓重量は,対照群と比べ,シイタケ群では差はなく,エリンギおよびハタケシメジ群で有意な低値を示し,ヒラタケ群ではさらに顕著な低値を示した.<BR>肝臓総脂質含量は,シイタケ群以外の3群で対照群より有意な低値を示した.肝臓TGは,対照群と比べてヒラタケ,エリンギおよびハタケシメジ群で有意な低値が認められた.一方,シイタケ群では有意な上昇が見られた.肝臓TCは,対照群と比べて,ヒラタケ群で有意な低値が認められた.肝臓PLは,5群間で有意な差は認められなかった.<BR>血清TG濃度は,5群間で有意な差は認められなかったが,血清TC濃度は,全ての群で対照群より有意な低値を示し,特に,シイタケ群の低下は顕著であった.<BR>以上の結果より,供試した3種(ヒラタケ,エリンギ,ハタケシメジ)の食用キノコには肝臓脂質蓄積抑制作用があることが明らかにされた.併せて,4種全てが血清TC低下作用を有することも示された.

The effects of four edible mushrooms (<I>Shiitake, Hiratake, Eringi, Hatakeshimeji</I>) on serum and hepatic lipid levels were investigated in rats. The experimental diets were prepared by adding 10% (w/w) edible mushroom powder to a diet containing 20% fat and 1% cholesterol, and these were made freely available to male Sprague Dauley rats for 3 weeks. Body weight and food intake were recorded every 2 days, and serum and liver levels of triacylglycerols (TG), total cholesterol (TC), and phospholipids (PL) were analyzed at the end of the feeding period.<BR>The results showed that the body weight and food intake of the four mushroom groups were significantly lower than those of the control group (p<0.05). The liver level of triacylglycerols was significantly lower in the <I>Hiratake, Eringi</I> and <I>Hatakeshimeji</I> groups than that in the control group. The serum cholesterol levels of the mushroom groups were also significantly lower than that of the control group (p<0.05). These results show that the four edible mushrooms suppress hepatic triacylglycerols accumulation, and lower blood lipid levels.

収録刊行物

  • 日本食品科学工学会誌 : Nippon shokuhin kagaku kogaku kaishi = Journal of the Japanese Society for Food Science and Technology  

    日本食品科学工学会誌 : Nippon shokuhin kagaku kogaku kaishi = Journal of the Japanese Society for Food Science and Technology 53(12), 612-618, 2006-12-15 

    Japanese Society for Food Science and Technology

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各種コード

  • NII論文ID(NAID)
    10018439094
  • NII書誌ID(NCID)
    AN10467499
  • 本文言語コード
    JPN
  • 資料種別
    ART
  • ISSN
    1341027X
  • NDL 記事登録ID
    8571405
  • NDL 雑誌分類
    ZP34(科学技術--食品工学・工業)
  • NDL 請求記号
    Z17-126
  • データ提供元
    CJP書誌  CJP引用  NDL  J-STAGE 
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