無機元素組成による黒大豆「丹波黒」の一粒産地判別 Determination the Geographic Origin of One Grain of Black Soybean "Tanbaguro" by Using Inorganic Elements Composition

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抄録

丹波黒の無機元素組成による産地判別モデルを構築し,丹波黒一粒による産地判別の可能性について検討を行った.<BR>国産,中国産計66点の丹波黒について,約100粒をマイクロ波試料分解装置により酸分解し,ICP-AES法及びICP-MS法により計24元素測定した.後進ステップワイズ法により選択した6元素(Ba, Ca, Mn, Nd, W, Ni)とKの濃度比により,全試料66点について国産,中国産を正しく分類する線形判別モデルを構築した.<BR>モデルの構築に用いた試料65点,及び新たに収集した試料32点の計97点からそれぞれ一粒ずつ取り出し,同様に各元素とKとの濃度比を求めた.6元素とKとの濃度比を,構築した判別モデルに代入したところ,約84%(97点中81点)が適中した.さらに,ICP-MS測定の15元素から選択した3元素(Cd, Cs, V)とKとの濃度比により線形判別モデルを構築し,一粒による産地判別について検討したところ,約94%(97点中91点)を適中し,判別精度の向上を図ることができた.

Models for determining country of origin of one grain of black <I>Tanbaguro</I> soybean using inorganic element composition and linear discriminant analysis (LDA) were proposed and assessed for applicability.<BR>Test samples consisting of 66 <I>Tanbaguro</I> varieties were collected from Japan and China. Approximately 100 grains of each type was ground to powder. Test samples of approximately 0.5g were digested with nitric acid using microwave digestor and 24 elements in the sample were determined by ICP-AES and ICP-MS. An LDA model for six of 24 elements (Ba, Ca, Mn, Nd, W, Ni) selected by backward stepwise regression could be used to correctly identify the country of production (Japan or China) of all 66 samples.<BR>Ratios of inorganic element concentrations to potassium concentrations in samples were introduced to simplify pre-treatment. An LDA model using concentration ratios of the six elements (Ba, Ca, Mn, Nd, W, Ni) to potassium could be used to identify two countries.<BR>The ratios of the six elements : K in one grain from each of the 97 samples (the 65 samples used to construct the LDA model and the 32 samples collected to validate the model) were analyzed in the same way and 97 samples were correctly classified to levels of approximately 84%. In addition, 97 samples were classified approximately 94% correctly using the LDA model with the ratios of the concentrations of three elements (Cd, Cs, V) selected from 15 elements (determined by ICP-MS) to that of potassium.

収録刊行物

  • 日本食品科学工学会誌 : Nippon shokuhin kagaku kogaku kaishi = Journal of the Japanese Society for Food Science and Technology  

    日本食品科学工学会誌 : Nippon shokuhin kagaku kogaku kaishi = Journal of the Japanese Society for Food Science and Technology 53(12), 619-626, 2006-12-15 

    Japanese Society for Food Science and Technology

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各種コード

  • NII論文ID(NAID)
    10018439128
  • NII書誌ID(NCID)
    AN10467499
  • 本文言語コード
    JPN
  • 資料種別
    ART
  • ISSN
    1341027X
  • NDL 記事登録ID
    8571420
  • NDL 雑誌分類
    ZP34(科学技術--食品工学・工業)
  • NDL 請求記号
    Z17-126
  • データ提供元
    CJP書誌  CJP引用  NDL  J-STAGE 
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