たまり醤油粕の投与が高血圧自然発症ラットの血圧に及ぼす影響 Effect of Tamari Soy Sauce Cake on Blood Pressure in Spontaneously Hypertensive Rats

この論文にアクセスする

この論文をさがす

著者

抄録

高血圧自然発症ラット(SHR)に,脱塩したたまり醤油粕を飼料中重量比で,10%,20%になるように投与し,SHRの血圧上昇に及ぼす影響について検討したところ,血圧上昇抑制作用が認められた.たまり醤油粕アルカリ抽出物からダイアイオンAMP 01およびトヨパールHW-50Fによるクロマトグラフィーを行うことにより,ACE阻害活性を有する画分(FIおよびFII)を調製した.これらの画分をSHRに対して経口単回投与を行ったところ,FIIに有意な血圧降下作用が認められた.

The effect of tamari soy sauce cake (tamari cake) on blood pressure in spontaneously hypertensive rats (SHR) was examined. The SHRs were fed an experimental diet for 28 days and their systolic blood pressures were measured by the tail cuff method. The rats fed diets containing desalted tamari cake at a level of 10% and 20% showed a significantly lower blood pressure compared to the control group (tamari cake free). The preparation of ACE inhibitory fractions (FI and FII) from tamari cake utilized alkali extraction, followed by chromatography on Diaion AMP 01 and Toyopearl HW-50F. The concentrations of FI and FII producing 50% inhibition of ACE activity were 0.99 and 0.19mg/ml, respectively. Single dose oral administration of FII (0.03g/kg of rat weight) in SHRs showed a significant reduction in systolic blood pressure of 19.8mmHg at 24h after administration. These results suggest that FII lowered systolic blood pressure by suppressing ACE activity.

収録刊行物

  • 日本食品科学工学会誌 : Nippon shokuhin kagaku kogaku kaishi = Journal of the Japanese Society for Food Science and Technology  

    日本食品科学工学会誌 : Nippon shokuhin kagaku kogaku kaishi = Journal of the Japanese Society for Food Science and Technology 53(12), 655-658, 2006-12-15 

    Japanese Society for Food Science and Technology

参考文献:  9件

参考文献を見るにはログインが必要です。ユーザIDをお持ちでない方は新規登録してください。

被引用文献:  3件

被引用文献を見るにはログインが必要です。ユーザIDをお持ちでない方は新規登録してください。

各種コード

  • NII論文ID(NAID)
    10018439227
  • NII書誌ID(NCID)
    AN10467499
  • 本文言語コード
    JPN
  • 資料種別
    NOT
  • ISSN
    1341027X
  • NDL 記事登録ID
    8571488
  • NDL 雑誌分類
    ZP34(科学技術--食品工学・工業)
  • NDL 請求記号
    Z17-126
  • データ提供元
    CJP書誌  CJP引用  NDL  J-STAGE 
ページトップへ