PETボトル入り清涼飲料水の直接飲用でボトル内に混入した口腔内常在菌の微好気培養による消長および好気培養における個人間の検討 Survival of mixed oral bacterial flora in bottled soft drinks by drinking directly in microaerophilic incubation and the differences between individuals in aerobic incubation

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抄録

  口腔内には微好気性菌が存在するため, ペットボトル入り清涼飲料水から直接飲用し微好気培養を試みた。また, 口腔内常在菌叢は多種多様の細菌から構成されているため, 個人の間での違い (好気培養) も検討した。<BR>(1) 好気培養と比較して微好気培養では8時間後においても多くの生菌を認め, 好気培養時には速やかに死滅したグラム陰性双球菌 (<I>Neisseria</I>属) が8時間後においても検出された。<BR>(2) <I>Neisseria</I>属は炭酸ガス培養で発育が良好となるため, 微好気培養下で長時間にわたって生残が可能であった。<BR>(3) <I>Bacillus</I>属は好気性菌であるが芽胞を形成して強い抵抗力を示すため, 微好気の環境でも生残した。<BR>(4) 被検者 (単独), 本学学生, 教職員の間での菌相には大差は認められず, 口腔内常在菌叢に大きな個人差はないことが示唆された。

  The survival of mixed oral bacterial flora in bottled soft drinks by direct drinking during aerobic incubation has been previously reported. Various microaerophilic bacteria are also present in our mouth. The survival of mixed oral bacterial flora in bottled soft drinks by direct drinking during micro aerobic incubation is discussed. The viable cell counts during the microaerobic incubation were greater than those during aerobic incubation when bottled soft drinks were stored at 25°C for 8 hours after direct drinking. Gram negative Diplococcus (<I>Genus Neisseria</I>) were detected after 8 hours. The <I>Genus Bacillus</I> survived during the microaerobic incubation because the spore <I>Genus Bacillus</I> resised the unsuitable condition. The surviving bacterial flora in the bottled soft drinks did not differ between individuals during aerobic incubation.

収録刊行物

  • 日本食生活学会誌 = Journal for the integrated study of dietary habits  

    日本食生活学会誌 = Journal for the integrated study of dietary habits 17(3), 204-210, 2006-12-30 

    THE JAPAN ASSOCIATION FOR THE INTEGRATED STUDY OF DIETARY HABITS

参考文献:  5件

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各種コード

  • NII論文ID(NAID)
    10018465660
  • NII書誌ID(NCID)
    AA11804821
  • 本文言語コード
    JPN
  • 資料種別
    ART
  • ISSN
    18812368
  • NDL 記事登録ID
    8641833
  • NDL 雑誌分類
    ZE16(社会・労働--家事・家政--学術誌)
  • NDL 請求記号
    Z71-F860
  • データ提供元
    CJP書誌  NDL  J-STAGE 
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