幼児の食生活に関する研究 : 幼稚園児の弁当の実態とその問題点 Studies on dietary style of preschool children : About the actual situation of the portable lunchs of kindergarteners and their problems

この論文にアクセスする

この論文をさがす

著者

抄録

  幼稚園児を持つ保護者を対象に, 幼児の弁当の実態調査を行い, 問題点および課題について検討した。その結果は次の通りである。<br>  1. 幼児の弁当は「ほとんど手作り」が約1/3であった。<br>  2. 多くの保護者は, 弁当作りにおいて子どもの嗜好や彩り, 食べやすさ, 栄養バランスなどに配慮していたが,安全性については低率を示した。<br>  3. 1日の総エネルギーのうち, 昼食(弁当)の占める割合は約3割という妥当な回答を示したのは62.5%であった。<br>  4. 弁当の主食はご飯が多く, 味付けご飯やおにぎりが多く, 白飯はごくわずかであった。<br>  5. 副食の品数は平均5.6品であった。<br>  6. 油脂類を使用した調理法の重なり, 肉類の使用が多く, 魚料理や野菜料理の使用頻度は低いなどの問題がみられた。<br>  7. 課題として, 子育て支援の一環として食支援のプログラムを組み入れて展開していくことが望まれる。

  A survey of the actual lunchboxes of preschool children was conducted among the parents of kindergarteners to consider their problems and issues. The obtained results are as follows.:<br>  1. Approximately one-third of the preschool childrens' lunchboxes could be referred to as "pretty much homemade".<br>  2. In preparing the lunchboxes, many of the parents gave special consideration to their children's favorite foods, color arrangement, easy edibilty, nutritional balance, etc, but few thought about food safety.<br>  3. 62.5 percent of the parents appropriately replied that the lunchbox contents account for approximately one-third of the total energy for one day.<br>  4. Rice was mostly used as the staple food in the lunchboxes, though only a few used plain white rice while many others used flavored boiled rice or rice balls.<br>  5. An average of 5.6 side dishes were included in the lunchboxes.<br>  6. An overlap in dishes prepared using oil was seen, together with the frequent use of meat, whereas the use of fish and vegetables was rather low, which was an issue.<br>  7. Furthermore, expanding the child raising assistance project by incorporating food supporting programs is desired.

収録刊行物

  • 日本食生活学会誌 = Journal for the integrated study of dietary habits  

    日本食生活学会誌 = Journal for the integrated study of dietary habits 17(3), 224-230, 2006-12-30 

    THE JAPAN ASSOCIATION FOR THE INTEGRATED STUDY OF DIETARY HABITS

参考文献:  25件

参考文献を見るにはログインが必要です。ユーザIDをお持ちでない方は新規登録してください。

被引用文献:  1件

被引用文献を見るにはログインが必要です。ユーザIDをお持ちでない方は新規登録してください。

各種コード

  • NII論文ID(NAID)
    10018465691
  • NII書誌ID(NCID)
    AA11804821
  • 本文言語コード
    JPN
  • 資料種別
    ART
  • ISSN
    18812368
  • NDL 記事登録ID
    8641866
  • NDL 雑誌分類
    ZE16(社会・労働--家事・家政--学術誌)
  • NDL 請求記号
    Z71-F860
  • データ提供元
    CJP書誌  CJP引用  NDL  J-STAGE 
ページトップへ