ケーキの外観印象の共分散構造分析 Structural Equation Modeling of Impressions of Cake Palatability Based on Appearance

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著者

    • 都甲 潔 TOKO Kiyoshi
    • 九州大学大学院システム情報科学研究院 Faculty of Information Science and Electrical Engineering, Kyushu University

抄録

食品の見た目のおいしさについて検討するために,ケーキの写真を見た際に生じる印象について,SD法によるアンケート調査を実施した.その結果,3ないしは4因子を抽出することができた.この結果を参考に,4種類の初期モデルを構築し,共分散構造分析を実施した.モデルを修正しながら,ケーキ写真毎にアンケート調査データと適合性を検討した.最も適合すると考えられたモデルは以下のものであった.<BR>ケーキ写真から色彩に関する印象と形態に関する印象が生じる.両者には相互に因果関係があり,両者からケーキ写真についての全体印象が生じる.見る人の甘味に関する嗜好は色彩に関する印象に影響を及ぼす.また,甘味に関する嗜好とケーキ写真についての全体印象から,ケーキ写真についての評価が定まり,見た目のおいしさが決定される.

It is common to judge the palatability of food on the basis of its appearance. However, few studies have examined the viewer's mental process while this opinion is formed. In this study, we conducted a survey, using the SD method, of subjects'; impressions of photographs of cakes to investigate how the feeling of palatability is processed. We hypothesized several basic models for the mental process based on the results of the survey, and tested each of these by structural equation modeling. The model that best fits the survey data is as follows. Impressions of both colors and structures are created when the subject views a photograph of food. Both of these have a causal relationship, and the overall impression of the photograph is a combination of these impressions. The viewer's individual taste preferences in sweets affect impressions of color but not of structure. The overall impression of the cake photograph and the viewer's individual preferences combine to yield a total assessment of the photograph, which is a determination of how delicious the cake looks.

収録刊行物

  • 日本食品科学工学会誌 : Nippon shokuhin kagaku kogaku kaishi = Journal of the Japanese Society for Food Science and Technology  

    日本食品科学工学会誌 : Nippon shokuhin kagaku kogaku kaishi = Journal of the Japanese Society for Food Science and Technology 54(1), 1-8, 2007-01-15 

    Japanese Society for Food Science and Technology

参考文献:  7件

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被引用文献:  6件

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各種コード

  • NII論文ID(NAID)
    10018466600
  • NII書誌ID(NCID)
    AN10467499
  • 本文言語コード
    JPN
  • 資料種別
    ART
  • ISSN
    1341027X
  • NDL 記事登録ID
    8609914
  • NDL 雑誌分類
    ZP34(科学技術--食品工学・工業)
  • NDL 請求記号
    Z17-126
  • データ提供元
    CJP書誌  CJP引用  NDL  J-STAGE 
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