紫甘しょに含まれる主要アントシアニンの一斉定量 Simultaneous Determination of Major Anthocyanins in Purple Sweet Potato

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著者

    • 沖 智之 OKI Tomoyuki
    • 農業・食品産業技術総合研究機構九州沖縄農業研究センター機能性利用研究チーム National Agricultural Research Center for Kyushu Okinawa Region, National Agricultural and Food Research Organization
    • 松井 利郎 [他] MATSUI Toshiro
    • 九州大学大学院農学研究院生物機能科学部門 Division of Bioscience and Biotechnology, Faculty of Agriculture, Graduate School Kyushu University
    • 松本 清 MATSUMOTO Kiyoshi
    • 九州大学大学院農学研究院生物機能科学部門 Division of Bioscience and Biotechnology, Faculty of Agriculture, Graduate School Kyushu University
    • 須田 郁夫 SUDA Ikuo
    • 農業・食品産業技術総合研究機構九州沖縄農業研究センター機能性利用研究チーム National Agricultural Research Center for Kyushu Okinawa Region, National Agricultural and Food Research Organization

抄録

紫甘しょやその加工食品に含まれる真のAN含量を決定するため,HPLCによる一斉定量法の確立を検討した.酸性化溶媒にギ酸を選択し,種々のHPLC分析条件を検討した結果,品種「アヤムラサキ」塊根中に含まれる主要な8種(YGM-1a, -1b, -2, -3, -4b, -5a, -5b, -6)のANピークが良好に分離する条件を設定できた.本条件下では1回の分析に要する時間は40分であり,これまでに比べて分析時間が短縮された.基準色素YGM-6のHPLC分析では,10<SUP>-6</SUP>~10<SUP>-3</SUP>Mの濃度範囲でピーク面積との間に相関係数が1.000と良好な直線性が得られ,検出限界は11ng以下であった.また,基準であるYGM-6と各YGMとのピーク面積を比較し,定量係数を設定することで,一斉定量を簡便化できた.<BR>本法をPSとその乾燥粉末ならびに加工飲料に適用した結果,「アヤムラサキ」青果物では主要ANの合計は369.1mg/100gであった.また,YGM-4bが最も多く含まれており,ペオニジン系ANの合計が全体の81%を占めていた.「アヤムラサキ」乾燥粉末,清涼飲料水,および醸造酢の主要AN含量はそれぞれ196.9mg/100g, 118.7mg/100g, および15.3mg/100gであり,その組成比はいずれも原料PS青果物と類似していた.

A simultaneous determination method using HPLC was carried out to determine the net content of anthocyanins (AN) in purple sweet potatoes (PS) and processed foods made from them. The optimum HPLC conditions, which allowed good separation of the peaks of eight major ANs (named YGM-1a, -1b, -2, -3, -4b, -5a, -5b and -6) in the storage root of PS cultivar Ayamurasaki, were set by employing formic acid as an acidified solvent. Under these conditions, analysis was conducted in 40 min, which is considerably shorter than the time taken in previous experiments. In HPLC analysis of standard pigment YGM-6, the calibration curve showed a good linear correlation between concentration and peak area in the concentration range 10<SUP>-6</SUP> -10<SUP>-3</SUP>M, and the detection limit for analysis was less than 11 ng. Moreover, the introduction of a quantitative factor by comparison of a standard YGM-6 peak area with the experimental YGM peak areas simplified the simultaneous determination.<BR>This method was applied to fresh PS, dried PS powder and processed PS-based beverages (a carbonated drink and a fermented vinegar). The total major AN content was 369.1mg/100g in raw PS (cv. Ayamurasaki), with YGM-4b present in the largest amount, and peonidin-based ANs making up 81% of total AN levels. The compositions of major ANs in the dried powder, carbonated drink and fermented vinegar were similar to that of raw PS, with the total contents at 196.9mg/100g, 118.7mg/100g and 15.3mg/100g, respectively.

収録刊行物

  • 日本食品科学工学会誌 : Nippon shokuhin kagaku kogaku kaishi = Journal of the Japanese Society for Food Science and Technology  

    日本食品科学工学会誌 : Nippon shokuhin kagaku kogaku kaishi = Journal of the Japanese Society for Food Science and Technology 54(1), 33-38, 2007-01-15 

    Japanese Society for Food Science and Technology

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各種コード

  • NII論文ID(NAID)
    10018466647
  • NII書誌ID(NCID)
    AN10467499
  • 本文言語コード
    JPN
  • 資料種別
    ART
  • ISSN
    1341027X
  • NDL 記事登録ID
    8609940
  • NDL 雑誌分類
    ZP34(科学技術--食品工学・工業)
  • NDL 請求記号
    Z17-126
  • データ提供元
    CJP書誌  CJP引用  NDL  J-STAGE 
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