小豆ポリフェノールの単回および継続投与が血中グルコース濃度に及ぼす影響 Effects of Short-Term and Continuous Administration of Adzuki Polyphenol on Blood Glucose Concentration

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抄録

小豆ポリフェノール(APP)をマウスにゾンデで単回投与して,その後,ジャガイモデンプン,ショ糖およびマルトースをそれぞれ与えると,すべてのマウス群の血中グルコース濃度はコントロール群に比べ有意に低い値を示した.しかし,グルコースを与えた場合に有意差は認められなかった.また,1日に与えるAPP量を単回投与の約40%量として2週間継続投与後,ショ糖を与えた場合にも,血中グルコース濃度はコントロール群のそれに比べ有意に低い値を示した.ストレプトゾトシン誘発糖尿病マウス(STZ-DM)にAPPを単回投与してショ糖を与えると,血中グルコース濃度はコントロール値よりも有意に低い値を示した.また,<I>in vitro</I>実験により,APPの添加濃度に依存してα-アミラーゼおよびα-グルコシダーゼ活性が抑制されること,およびAPP亜画分(APP-EおよびAPP-M)の特にAPP-Mが,α-アミラーゼおよびα-グルコシダーゼ活性を抑制することを明らかにした.これらの結果は,APPによる血糖値上昇抑制作用は,主にAPP-Mの糖分解酵素の活性抑制作用に起因することを示唆している.

Mice which were tube-administered a single dose of Adzuki polyphenol (APP) showed significantly lower blood glucose levels than the control group after feeding with potato starch, saccharose or maltose. However, no significant differences between the experimental and control groups were observed when glucose was given to the mice. When approximately 40% of the single-dose amount of APP was administered to mice daily for two weeks before feeding them with saccharose, blood glucose levels were significantly lower in the experimental group than in the control group. In streptozotocin-induced diabetic mice (STZ-DM), blood glucose levels after saccharose ingestion were significantly lower in mice which were administered a single dose of APP than in control mice. Also, <I>in vitro</I> experiments showed that α-amylase and α-glucosidase activities were suppressed depending on the concentration of the APP dose, and that when the APP-E and APP-M subfractions of APP were added to enzyme solutions, APP-M suppressed the activity of α-amylase and α-glucosidase. These results indicate that the suppression effect of APP-M on blood-sugar levels may be attributed to the suppression of activity of glycolytic enzymes.

収録刊行物

  • 日本食品科学工学会誌 : Nippon shokuhin kagaku kogaku kaishi = Journal of the Japanese Society for Food Science and Technology  

    日本食品科学工学会誌 : Nippon shokuhin kagaku kogaku kaishi = Journal of the Japanese Society for Food Science and Technology 54(1), 50-53, 2007-01-15 

    Japanese Society for Food Science and Technology

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各種コード

  • NII論文ID(NAID)
    10018466723
  • NII書誌ID(NCID)
    AN10467499
  • 本文言語コード
    JPN
  • 資料種別
    NOT
  • ISSN
    1341027X
  • NDL 記事登録ID
    8609961
  • NDL 雑誌分類
    ZP34(科学技術--食品工学・工業)
  • NDL 請求記号
    Z17-126
  • データ提供元
    CJP書誌  CJP引用  NDL  J-STAGE 
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