保存姿勢および輸送振動がブロッコリー (Brassica oleracea italica) の呼吸速度, 成分含量および品質に及ぼす影響 Effects of holding position and transport vibration on respiration rate, chemical components and quality stability of broccoli (Brassica oleracea italica)

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抄録

保存姿勢および輸送振動がブロッコリーの呼吸速度, 成分含量および外観品質に及ぼす影響について検討した。ブロッコリーをポリエチレンフィルムを内装した普通段ボール容器に縦詰めまたは横詰めし, 実験室で10時間振動処理あるいは実際にトラック輸送を行った後, 15℃に保存した。ブロッコリーの呼吸速度は, 保存姿勢にかかわらず振動開始後約20分間は上昇したが, その後は振動を停止するまでほぼ一定であった。また, 振動停止後は約1時間で振動開始前の呼吸速度にまで低下した。振動による呼吸速度の上昇割合は, 保存姿勢にかかわらずほぼ同じであった。ブロッコリーを実験室で10時間振動処理した場合でも, また実際にトラック輸送した場合でも, 保存姿勢および輸送振動がブロッコリーの成分含量および外観品質に及ぼす影響は認められなかった。

The effects of holding position and vibration during simulated or actual transport on the respiration rate and chemical components of broccoli were examined. The simulated truck transport vibration experiment was performed with a trans-simulation vibrator in the laboratory. The respiration rate (CO<SUB>2</SUB> production) of broccoli was approximately 200mg kg<SUP>-1</SUP> hr<SUP>-1</SUP> at 15°C in both vertical and horizontal positions before the vibration. The respiration rate gradually increased by 10% in comparison with that in the nonvibration case for the first 20 min and then remained constant during the vibration. The respiration rate remained at elevated levels during the vibration and decreased to the initial level within 1 hr after the vibration. The broccoli studied was packaged in a cardboard shipping container lined with polyethylene and shipped in vertical and horizontal positions. The broccoli was stored at 15°C after the simulated or actual vibration experiment. The decreases in the levels of chemical components including total sugar, ascorbic acid and chlorophyll were similar in both horizontal and vertical positions, regardless of transport vibration. No quality stability deterioration such as curvature movement occurred in the horizontal position. These results suggest that holding position and transport vibration have no effects on the level of total soluble sugar, ascorbic acid or chlorophyll in as well as on the stem firmness or freshness of broccoli.

収録刊行物

  • 日本食品保蔵科学会誌 = Food preservation science  

    日本食品保蔵科学会誌 = Food preservation science 33(1), 3-8, 2007-01-31 

    日本食品保蔵科学会

参考文献:  16件

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各種コード

  • NII論文ID(NAID)
    10018852480
  • NII書誌ID(NCID)
    AA11178236
  • 本文言語コード
    JPN
  • 資料種別
    ART
  • ISSN
    13441213
  • NDL 記事登録ID
    8736025
  • NDL 雑誌分類
    ZR6(科学技術--農林水産) // ZP34(科学技術--食品工学・工業)
  • NDL 請求記号
    Z18-1101
  • データ提供元
    CJP書誌  NDL  IR  J-STAGE 
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