地域在宅高齢女性の食事摂取調査 : 食事バランスガイドを用いた評価 Survey on the food intake in community-dwelling elderly women : Evaluation utilizing Japanese Food Guide Spinning Top

この論文にアクセスする

この論文をさがす

著者

    • 丸山 智美 MARUYAMA Satomi
    • 金城学院大学 Department of Food and Nutritional Environment, College of Human Life and Environment, Kinjo Gakuin University
    • 森田 一三 MORITA Ichizo
    • 愛知学院大学 Department of Preventive Dentistry and Dental Public Health, School of Dentistry, Aichi-Gakuin University
    • 中垣 晴男 NAKAGAKI Haruo
    • 愛知学院大学 Department of Preventive Dentistry and Dental Public Health, School of Dentistry, Aichi-Gakuin University

抄録

  「健康で長寿である」ための因子をより具体化することを最終目的とし, 本研究では料理 (献立) 数と摂食規律性の実態を明らかにするために, 愛知県O市在住の身体状態が良好な地域在宅高齢女性36人に対し, 料理 (献立) 数と摂食規律性について調査を行い, 食事バランスガイドを食事摂取の評価対象として検討を加えた。主菜は3~5サービングのところ同程度摂取できており, 卵, 魚, 肉, 大豆についてはバランス良く摂取されていた。主食, 副菜, 乳製品, 果物については, 各々食事バランスガイドより摂取サービング数は低かった。被験者全員の食事時間は規則正しかった。

  The objectives of the present study were to determine the predictive factors for health and long life. We studied a survey on the food intake and eating behavior from community-dwelling elderly women living in Okazaki city in Aichi prefecture. Thirty six subjects were involved in this study. We evaluated the food intake utilizing the Japanese Food Guide Spinning Top (Japanese Food Guide ST). The countable numbers describing the approximate amount of each dish or food served (SV) of fish and meat dishes were similar to the Japanese Food Guide ST. The fish and meat dishes had good balance that included meat, fish, egg and soy-bean dishes. The respective points of rice, bread, noodles, and pasta (grain dishes), vegetable dishes, milk products (milk) and fruits were lower than that in the Japanese Food Guide ST. All subjects had a regular eating behavior.

収録刊行物

  • 日本食生活学会誌 = Journal for the integrated study of dietary habits  

    日本食生活学会誌 = Journal for the integrated study of dietary habits 17(4), 348-353, 2007-03-30 

    THE JAPAN ASSOCIATION FOR THE INTEGRATED STUDY OF DIETARY HABITS

参考文献:  23件

参考文献を見るにはログインが必要です。ユーザIDをお持ちでない方は新規登録してください。

被引用文献:  2件

被引用文献を見るにはログインが必要です。ユーザIDをお持ちでない方は新規登録してください。

各種コード

  • NII論文ID(NAID)
    10018908317
  • NII書誌ID(NCID)
    AA11804821
  • 本文言語コード
    JPN
  • 資料種別
    NOT
  • ISSN
    18812368
  • NDL 記事登録ID
    8782079
  • NDL 雑誌分類
    ZE16(社会・労働--家事・家政--学術誌)
  • NDL 請求記号
    Z71-F860
  • データ提供元
    CJP書誌  CJP引用  NDL  J-STAGE 
ページトップへ