植物エキス発酵飲料から分離した O-β-D-Fructopyranosyl-(2→6)-D-glucopyranose の特性 Characteristics of O-β-D-Fructopyranosyl-(2→6)-D-glucopyranose Isolated from Fermented Beverage of Plant Extract

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抄録

植物エキス発酵飲料は約50種類の植物を原料として,ショ糖の浸透圧を利用してエキスを抽出し,おもに酵母(<i>Zygosaccharomyces</i> spp. and <i>Pichia</i> spp.),乳酸菌(<i>Leuconostoc</i> spp.)の発酵によって製造される.この飲料から<i>O</i>-β-<small>D</small>-fructopyranosyl-(2→6)-<small>D</small>-glucopyranose(糖1)が見出され,発酵によって生成される.糖1は,ショ糖と比較し0.2倍の甘さであり,酸に対する安定性はショ糖とほぼ同等であった.また,低う蝕性,難消化性糖であることが認められ,さらに,腸内細菌による資化性を調査したところ,この糖質はクロストリディウム属菌などに利用されず,ビフィドバクテリウム属菌によってのみ資化された.

Fermented beverage of plant extract was prepared from 55 kinds of fruits and vegetables. Natural fermentation was conducted by lactic acid bacteria (<i>Leuconostoc</i> spp.) and yeast (<i>Zygosaccharomyces</i> spp. and <i>Pichia</i> spp.). We have previously found that the fermented beverage contained the novel saccharide, <i>O</i>-β-<small>D</small>-fructopyranosyl-(2→6)-<small>D</small>-glucopyranose, which is produced by the fermentation process. The characteristics of <i>O</i>-β-<small>D</small>-fructopyranosyl-(2→6)-<small>D</small>-glucopyranose were investigated. The saccharide showed 0.2 times the sweetness of sucrose, non-cariogenicity and low digestibility. Furthermore, the unfavorable bacteria, <i>Clostridium perfringens, Escherichia coli</i> and <i>Enterococcus faecalis</i> that produce mutagenic substances did not use the saccharide. Therefore, it was thought that saccharide 1 could be a new material for foods.

収録刊行物

  • Journal of applied glycoscience  

    Journal of applied glycoscience 55(3), 179-182, 2008-07-20 

    日本応用糖質科学会

参考文献:  14件

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各種コード

  • NII論文ID(NAID)
    10021028469
  • NII書誌ID(NCID)
    AA11809133
  • 本文言語コード
    ENG
  • 資料種別
    NOT
  • ISSN
    13447882
  • NDL 記事登録ID
    9617394
  • NDL 雑誌分類
    ZP24(科学技術--化学・化学工業--糖・澱粉)
  • NDL 請求記号
    Z17-15
  • データ提供元
    CJP書誌  NDL  IR  J-STAGE 
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