トマトの根域加温はマグネシウムの吸収を促進することにより葉の黄化を抑制する Root zone heating suppressed the yellowing of tomato leaf by the stimulation of magnesium uptake

この論文にアクセスする

この論文をさがす

著者

    • 中野 明正 NAKANO Akimasa
    • 独立行政法人 農業・食品産業技術総合研究機構 野菜茶業研究所 National Institute of Vegetables and Tea Science
    • 河崎 靖 KAWASAKI Yasushi
    • 独立行政法人 農業・食品産業技術総合研究機構 野菜茶業研究所 National Institute of Vegetables and Tea Science
    • 佐々木 英和 SASAKI Hidekazu
    • 独立行政法人 農業・食品産業技術総合研究機構 野菜茶業研究所 National Institute of Vegetables and Tea Science
    • 中野 有加 NAKANO Yuka
    • 独立行政法人 農業・食品産業技術総合研究機構 野菜茶業研究所 National Institute of Vegetables and Tea Science
    • 鈴木 克己 SUZUKI Katsumi
    • 独立行政法人 農業・食品産業技術総合研究機構 野菜茶業研究所 National Institute of Vegetables and Tea Science
    • 高市 益行 TAKAICHI Masuyuki
    • 独立行政法人 農業・食品産業技術総合研究機構 野菜茶業研究所 National Institute of Vegetables and Tea Science

抄録

トマトのロックウール養液栽培において, 根域を加温することにより葉の黄化を抑制できた. 葉の黄化には品種間差があり, 供試した2品種 ('麗容'と'桃太郎はるか') のうち, '麗容'では無加温でも顕著な黄化は生じなかった. 無加温により黄化した'桃太郎はるか'の葉では, 二価のカチオンであるカルシウム (Ca) とマグネシウム (Mg) と, 微量要素である銅 (Cu) と亜鉛 (Zn) の濃度が有意に低下した. 特に無加温によるMg濃度の低下は著しく, 加温区の55%の濃度となった. 葉緑素濃度との相関はMgが最も高く, 葉緑素濃度の低下の原因が根域の低温により引き起こされたMg欠乏である可能性が示唆された.

Root zone heating suppressed the yellowing of tomato leaf by stimulation of magnesium uptake on the rock wool cultivation of hydroponics. The reaction to root zone heating is different between the varieties ('Reiyo' and 'Momotaro Haruka'). 'Reiyo' did not appear any symptom of leaf yellowing, even on the medium without heating. The concentrations of the two valence cations; Ca and Mg, and micro nutrient; Cu, Zn decreased in the leaf whose leaf became yellow. Especially Mg contents of yellow leaves of 'Momotaro Haruka' remarkably decreased up to 55% of that of the heating treatment. Because the correlation coefficient between Mg concentration and the values of chlorophyll content is highest among the 7 different minerals, these result supposed that the decrease of chlorophyll contents caused by Mg deficiency induced on the lower root zone temperature.

収録刊行物

  • 根の研究 = Root research  

    根の研究 = Root research 17(2), 41-44, 2008-06-30 

    Japanese Society for Root Research

参考文献:  12件

参考文献を見るにはログインが必要です。ユーザIDをお持ちでない方は新規登録してください。

被引用文献:  1件

被引用文献を見るにはログインが必要です。ユーザIDをお持ちでない方は新規登録してください。

各種コード

  • NII論文ID(NAID)
    10021176643
  • NII書誌ID(NCID)
    AA11272904
  • 本文言語コード
    JPN
  • 資料種別
    SHO
  • ISSN
    09192182
  • データ提供元
    CJP書誌  CJP引用  J-STAGE 
ページトップへ