食物繊維の栄養・生理機能に関する研究 Studies on Nutritional and Physiological Effects of Dietary Fiber

この論文にアクセスする

この論文をさがす

著者

抄録

食物繊維は難消化性のために,栄養素中心の栄養学では注目されることはなかった。しかし,食物繊維には栄養素では達することのできない種類の栄養・生理機能があり,健康を維持する上で必須な食品成分であることが明らかにされた。現在,食物繊維の定義,分類,分析法については,まだ意見の一致をみていない。食物繊維の研究が進む中で,小腸で消化されないでんぷんの存在が明らかになり,それらはレジスタントスターチとよばれ,食物繊維と同様の栄養・生理機能を有することが明らかになった。食物繊維の栄養・生理機能は粘性やかさ形成能などの物理・化学的特性によって影響された。食物繊維やレジスタントスターチは生活習慣病予防を目的とした食品の開発に応用されている。

In the early days of nutritional science, dietary fiber did not attract attention because it was considered to have no nutritional value. Later, however, it was found that dietary fiber had both nutritional and physiological effects that ordinary nutrients lacked, and was an indispensable food ingredient for maintenance of health. Currently, there is still no general consensus on the definition and classification of dietary fiber, or on the optimal method for analyzing it. In the course of research on analysis of dietary fiber, it became clear that one type of starch is not digested in the small intestine, and this is now known as resistant starch. Resistant starch was shown to have the same nutritional and physiological effects as dietary fiber, which are influenced by physical and chemical properties such as viscosity and bulking effects. Dietary fiber and resistant starch are now being applied to the development of foods for prevention of lifestyle-related diseases.

収録刊行物

  • 日本栄養・食糧学会誌 : Nippon eiyo shokuryo gakkaishi = Journal of Japanese Society of Nutrition and Food Science  

    日本栄養・食糧学会誌 : Nippon eiyo shokuryo gakkaishi = Journal of Japanese Society of Nutrition and Food Science 61(1), 3-9, 2008-02-10 

    Japan Society of Nutrition and Food Science

参考文献:  40件

参考文献を見るにはログインが必要です。ユーザIDをお持ちでない方は新規登録してください。

被引用文献:  5件

被引用文献を見るにはログインが必要です。ユーザIDをお持ちでない方は新規登録してください。

各種コード

  • NII論文ID(NAID)
    10021177528
  • NII書誌ID(NCID)
    AN00311992
  • 本文言語コード
    JPN
  • 資料種別
    REV
  • ISSN
    02873516
  • NDL 記事登録ID
    9389973
  • NDL 雑誌分類
    ZS8(科学技術--医学--解剖学・生理学・生化学)
  • NDL 請求記号
    Z19-53
  • データ提供元
    CJP書誌  CJP引用  NDL  J-STAGE 
ページトップへ