ガラクトオリゴ糖がマウスの免疫系に与える影響 Effects of Dietary Galactooligosaccharides on Immune System in Mice

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抄録

難消化性オリゴ糖の一種であるガラクトオリゴ糖がマウスの免疫系に与える影響を検討した。ガラクトオリゴ糖を含む飼料を自由摂取させてBALB/cマウスを飼育したところ,糞に含まれる総IgAの量は摂取2週間後に有意に増加し,その後コントロール群と同程度に低下した。摂取4週間後に解剖し,調製したパイエル板細胞培養液および大腸組織抽出液の総IgAは,ガラクトオリゴ糖群で増加する傾向にあった。卵白アルブミン(OVA)を腹腔内投与することでアレルギー状態を誘導したマウスの血清総IgE,OVA特異的IgG1,脾臓細胞培養液総IgE,OVA特異的IgG1,IL-4は,いずれもコントロール飼料を与えた群と比較してガラクトオリゴ糖添加飼料を与えた群で有意に低くなった。アレルギー性鼻炎モデルマウスを用いた実験でも,ガラクトオリゴ糖添加飼料群では,一定時間におけるくしゃみ回数に有意な抑制がみられ,鼻掻き行動回数にも抑制傾向がみられた。これらの結果より,ガラクトオリゴ糖はマウスの腸管免疫系を賦活し,アレルギーを抑制する効果をもつことが示唆された。免疫細胞培養時にガラクトオリゴ糖を添加しても細胞の増殖や抗体の産生に影響がみられない一方,ガラクトオリゴ糖を摂取させたマウスの盲腸組織,盲腸内容物が有意に増加し,盲腸内容物のpH低下もみられたことから,ガラクトオリゴ糖の免疫系への効果は,腸内フローラの改善を介して現れるものと考えられた。

The effects of dietary galactooligosaccharides (GOS) on the murine immune system were examined. BALB/c mice were orally administered GOS, and the intestinal mucosal immune responses were measured. Fecal total IgA in the GOS group was significantly increased at 2 weeks after the start of administration and returned to the same level as the control group 3 weeks later. Four weeks later, the mice were sacrificed. Total IgA in supernatants of Peyer's patch cell cultures and colon tissue extracts from the GOS group were higher than in those from the control group. BALB/c mice were intraperitoneally immunized with ovalbumin (OVA). Total IgE and OVA-specific IgG1 in serum and total IgE, OVA-specific IgG1 and IL-4 secreted by splenocytes <I>in vitro </I>in the GOS diet group were significantly lower than those in the control diet group. The effects of GOS on experimental allergic rhinitis were then investigated. GOS significantly inhibited antigen-induced sneezing and tended to decrease nasal rubbing in sensitized BALB/c mice. These results indicate that GOS possesses immunostimulatory activity and anti-allergic effects. GOS did not augment proliferation of splenocytes from control mice and did not influence immunoglobulin production by splenocytes and Peyer's patch cells <I>in vitro</I>. On the other hand, cecal tissue weight and cecal content weight were significantly increased and the pH of the cecal content was decreased by GOS intake. We suggest that the effects of GOS on the murine immune system appear to be mediated by intestinal microflora.

収録刊行物

  • 日本栄養・食糧学会誌 : Nippon eiyo shokuryo gakkaishi = Journal of Japanese Society of Nutrition and Food Science  

    日本栄養・食糧学会誌 : Nippon eiyo shokuryo gakkaishi = Journal of Japanese Society of Nutrition and Food Science 61(2), 79-88, 2008-04-10 

    Japan Society of Nutrition and Food Science

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各種コード

  • NII論文ID(NAID)
    10021177635
  • NII書誌ID(NCID)
    AN00311992
  • 本文言語コード
    JPN
  • 資料種別
    ART
  • ISSN
    02873516
  • NDL 記事登録ID
    9474215
  • NDL 雑誌分類
    ZS8(科学技術--医学--解剖学・生理学・生化学)
  • NDL 請求記号
    Z19-53
  • データ提供元
    CJP書誌  NDL  J-STAGE 
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