ヒメウコギ葉茶のラットおよびヒトにおける食後血糖上昇抑制作用 Inhibitory Effects of Himeukogi Leaf Tea on Postprandial Blood Glucose Elevation in Rats and Humans

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著者

    • 田村 朝子 TAMURA Asako
    • 山形大学地域教育文化学部生活総合学科 Department of Information, Environmental and Food Sciences, Faculty of Education, Art and Science, Yamagata University
    • 山田 則子 YAMADA Noriko
    • 山形県立米沢女子短期大学健康栄養学科 Department of Health and Nutrition, Yonezawa Women's College of Yamagata Prefecture

抄録

ヒメウコギ(<I>Acanthopanax sieboldianus</I>)葉茶の食後血糖上昇抑制作用を検討する目的で,正常ラットおよび健常人における飲用試験を行った。これに先立ち,ヒメウコギ葉茶の有効な抽出法について,α-グルコシダーゼの活性低下を指標に検討した。ヒメウコギ葉茶のα-グルコシダーゼ活性低下作用は,2%ヒメウコギ葉(w/v)を熱水で抽出することにより高い活性低下が認められた。ヒメウコギ葉茶を用いたラットでの糖負荷試験では,ヒメウコギ葉茶投与によりデンプンおよびマルトース負荷後の血糖上昇が有意に抑制された。ヒメウコギ葉茶の健常人への飲用試験を行い,米飯摂取後の血糖値を測定した。ヒメウコギ葉茶摂取により,食後30分の血糖上昇が抑制され,特に米飯摂取30分後の血糖値が平均値(144 mg/dL)より高い被験者において血糖上昇が有意に抑制された。以上の結果より,ヒメウコギ葉茶は糖の消化を低下することにより食後の血糖上昇を抑制することが明らかになった。

The inhibitory effects of himeukogi (<I>Acanthopanax sieboldianus</I>) leaf tea on postprandial blood glucose elevation were investigated in normal rats and healthy human volunteers. First, extraction methods for himeukogi leaf tea were examined <I>in vitro </I>using the decrease of α-glucosidase activity as an indicator. The decrease of α-glucosidase activity of himeukogi leaf tea was enhanced by extraction with hot water containing 2% himeukogi leaf (w/v). In sugar tolerance tests in rats, himeukogi leaf tea significantly suppressed the increase in the blood glucose level after oral administration of maltose or starch. In human subjects, the postprandial blood glucose level after ingestion of boiled rice was measured after oral administration of himeukogi leaf tea. Himeukogi leaf tea suppressed the increase of blood glucose at 30 min after the meal, and the effect was especially marked in subjects whose postprandial blood glucose levels were higher than the mean (144 mg/dL) at this time point. These results suggest that intake of himeukogi leaf tea prevents the increase in the postprandial blood glucose level by decreasing the digestion of sugars in the gastrointestinal tract.

収録刊行物

  • 日本栄養・食糧学会誌 : Nippon eiyo shokuryo gakkaishi = Journal of Japanese Society of Nutrition and Food Science  

    日本栄養・食糧学会誌 : Nippon eiyo shokuryo gakkaishi = Journal of Japanese Society of Nutrition and Food Science 61(3), 111-117, 2008-06-10 

    Japan Society of Nutrition and Food Science

参考文献:  19件

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各種コード

  • NII論文ID(NAID)
    10021177695
  • NII書誌ID(NCID)
    AN00311992
  • 本文言語コード
    JPN
  • 資料種別
    ART
  • ISSN
    02873516
  • NDL 記事登録ID
    9550603
  • NDL 雑誌分類
    ZS8(科学技術--医学--解剖学・生理学・生化学)
  • NDL 請求記号
    Z19-53
  • データ提供元
    CJP書誌  NDL  J-STAGE 
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