糖尿病態ラットの一過性脳虚血誘発脳障害に対する霊芝菌糸体培養培地抽出物の保護効果 Protective Effects of a Water-soluble Extract from Culture Medium of Ganoderma lucidum Mycelia against Neuronal Damage after Cerebral Ischemia/Reperfusion in Diabetic Rats

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著者

    • 岩田 直洋 IWATA Naohiro
    • 城西大学薬学部医療栄養学科生体防御学講座 Department of Clinical Dietetics and Human Nutrition, Faculty of Pharmaceutical Sciences, Josai University
    • 岡崎 真理 OKAZAKI Mari
    • 城西大学薬学部医療栄養学科生体防御学講座 Department of Clinical Dietetics and Human Nutrition, Faculty of Pharmaceutical Sciences, Josai University
    • 笠原 知里 [他] KASAHARA Chisato
    • 城西大学薬学部医療栄養学科生体防御学講座 Department of Clinical Dietetics and Human Nutrition, Faculty of Pharmaceutical Sciences, Josai University
    • 神内 伸也 KAMIUCHI Shinya
    • 城西大学薬学部医療栄養学科生体防御学講座 Department of Clinical Dietetics and Human Nutrition, Faculty of Pharmaceutical Sciences, Josai University
    • 日比野 康英 HIBINO Yasuhide
    • 城西大学薬学部医療栄養学科生体防御学講座 Department of Clinical Dietetics and Human Nutrition, Faculty of Pharmaceutical Sciences, Josai University

抄録

糖尿病は体内の酸化ストレスを増大させ,一過性脳虚血による脳障害を増悪させることが報告されている。本研究では,ストレプトゾトシン糖尿病態(DM)ラットを用い,一過性脳虚血処置による脳障害に対する霊芝菌糸体培養培地抽出物(WER)の効果を検討した。正常血糖(non-DM)およびDMラットに,WER(1 g/kg)または蒸留水を1日1回2週間経口投与した後,体内の酸化ストレス度,脳組織中の過酸化脂質含量および抗酸化酵素活性を測定した。また,ラットに中大脳動脈閉塞/再潅流(MCAO/Re)処置を行い,神経症状の評価および脳梗塞巣体積の測定を行った。その結果,DMラットでは体内の酸化ストレス度の上昇,脳組織中の過酸化脂質含量の増加および抗酸化酵素活性の低下がみられた。WERを投与したDMラットでは,これらの値が正常レベルに維持されていた。さらに,DMラットでは,non-DM群と比較し,MCAO/Re後の神経症状の悪化および脳梗塞巣体積の顕著な増大が認められたが,WERの投与により,脳障害の増悪がほぼ完全に抑制された。以上の結果から,WERは糖尿病における酸化ストレス状態を改善し,一過性脳虚血に対して強い脳保護効果を示すことが明らかになった。

Diabetes mellitus (DM) has been shown to enhance oxidative stress, leading to aggravation of cerebral ischemic injury following stroke. In this study, we examined the effects of daily administration of a water-soluble extract from culture medium of <I>Ganoderma lucidum </I>mycelia (WER) on total plasma oxidative stress, antioxidant capacity and activity of antioxidant enzymes (superoxide dismutase and catalase) in the brain of rats with streptozotocin (STZ)-induced diabetes. We also investigated whether WER ameliorates the exacerbation of neuronal damage induced by middle cerebral artery occlusion (MCAO) followed by reperfusion in a diabetic state. Male SD rats were treated with STZ (60 mg/kg, i.p.) and housed for 5 weeks for induction of an experimental diabetic state. WER (1 g/kg) was then administered orally for an additional 2 weeks. DM rats had increased oxidative stress and decreased plasma antioxidant capacity in comparison with non-DM rats. Furthermore, the activity of antioxidant enzymes was decreased in the DM rat brain. DM rats treated with WER showed normal levels of all these parameters. The diabetic state markedly aggravated MCAO/reperfusion-induced neurological deficits and cerebral injury assessed by infarct volume. Treatment with WER markedly improved both of these parameters in diabetic rats. These results show that daily intake of WER relieves the exacerbation of cerebral ischemic injury in a diabetic state, and that this may be attributable to amelioration of augmented oxidative stress.

収録刊行物

  • 日本栄養・食糧学会誌 : Nippon eiyo shokuryo gakkaishi = Journal of Japanese Society of Nutrition and Food Science  

    日本栄養・食糧学会誌 : Nippon eiyo shokuryo gakkaishi = Journal of Japanese Society of Nutrition and Food Science 61(3), 119-127, 2008-06-10 

    Japan Society of Nutrition and Food Science

参考文献:  35件

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各種コード

  • NII論文ID(NAID)
    10021177715
  • NII書誌ID(NCID)
    AN00311992
  • 本文言語コード
    JPN
  • 資料種別
    ART
  • ISSN
    02873516
  • NDL 記事登録ID
    9551100
  • NDL 雑誌分類
    ZS8(科学技術--医学--解剖学・生理学・生化学)
  • NDL 請求記号
    Z19-53
  • データ提供元
    CJP書誌  NDL  J-STAGE 
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