タイワンシジミ抽出物がラットの肝機能に及ぼす影響 Effect of Freshwater Clam (Corbicula fluminea) Extract on Liver Function in Rats

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抄録

タイワンシジミは肝臓に良いとされ台湾で食されているが,その科学的根拠は乏しい.そこで本研究では,ラットにおいてD-ガラクトサミン誘発肝障害およびエタノール急性投与誘発脂肪肝に対するタイワンシジミ抽出物の効果を検討した.D-ガラクトサミン誘発肝障害に対し,タイワンシジミ抽出物は血清AST値およびALT値の上昇を有意に抑制した.また,エタノール急性投与誘発脂肪肝に対し,タイワンシジミ抽出物は肝臓脂質の上昇を抑制する傾向を示した.また肝臓のコレステロールは有意に低下した.更に,エタノールを急性経口投与したラットの血中エタノールの消失速度を有意に速めた.これらの結果から,タイワンシジミ抽出物は肝炎および脂肪肝に対し予防効果を示し,アルコール代謝を促進する可能性が示唆された.

Freshwater clam (<I>Corbicula fluminea</I>) is consumed as a food stuff that promotes liver health in Taiwan, but scientific evidence for this effect is scarce. In this study, we investigated the effects of freshwater clam extract (FCE) on D-galactosamine-induced liver injury and ethanol-induced acute alcoholic fatty liver in rats. In liver injury induced by D-galactosamine, increased activities of serum aspartate transaminase (AST) and alanine transaminase (ALT) were significantly suppressed by FCE. However, in alcoholic fatty liver disease induced by acute administration of ethanol, liver lipids tended to be reduced by FCE. Hepatic cholesterol concentration was significantly decreased. In addition, we investigated the effect of FCE on ethanol metabolism in rats acutely administered ethanol. Blood ethanol clearance rate was significantly enhanced by FCE. These results suggest that FCE has protective effects on liver injury and fatty liver, and an accelerative effect on alcohol metabolism.

収録刊行物

  • 日本食品科学工学会誌 : Nippon shokuhin kagaku kogaku kaishi = Journal of the Japanese Society for Food Science and Technology  

    日本食品科学工学会誌 : Nippon shokuhin kagaku kogaku kaishi = Journal of the Japanese Society for Food Science and Technology 55(2), 63-68, 2008-02-15 

    Japanese Society for Food Science and Technology

参考文献:  20件

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各種コード

  • NII論文ID(NAID)
    10021178214
  • NII書誌ID(NCID)
    AN10467499
  • 本文言語コード
    JPN
  • 資料種別
    ART
  • ISSN
    1341027X
  • NDL 記事登録ID
    9372623
  • NDL 雑誌分類
    ZP34(科学技術--食品工学・工業)
  • NDL 請求記号
    Z17-126
  • データ提供元
    CJP書誌  NDL  J-STAGE 
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