玄米保管時における酸化劣化とその抑制方法 Lipid Derivatives in Brown Rice for Various Storage and Suppression Methods

この論文にアクセスする

この論文をさがす

著者

抄録

玄米の開放貯蔵下での過酸化物価は貯蔵開始後すぐに増加し,最大値はおよそ50meq/gを示した.カルボニル価は,およそ10日後から上昇を開始した.脂肪酸度は,30日後に増加し始めた.過酸化物抑制のために最も効果的な方法は暗所保存で,脱酸素剤の効果は補助的であった.

Several derivatives of lipid in brown rice were traced under open-air conditions, and methods of peroxide suppression were examined. Peroxide values increased immediately, with a maximum of approximately 50 meq/g. Carbonyl values began to increase after 10 days, while fat acidity began to increase after 30 days. The most effective method for peroxide suppression storage in the shade irrespective of surrounding temperature, and oxygen absorber is also effective as assistant.

収録刊行物

  • 日本食品科学工学会誌 : Nippon shokuhin kagaku kogaku kaishi = Journal of the Japanese Society for Food Science and Technology  

    日本食品科学工学会誌 : Nippon shokuhin kagaku kogaku kaishi = Journal of the Japanese Society for Food Science and Technology 55(2), 76-77, 2008-02-15 

    Japanese Society for Food Science and Technology

参考文献:  10件

参考文献を見るにはログインが必要です。ユーザIDをお持ちでない方は新規登録してください。

各種コード

  • NII論文ID(NAID)
    10021178255
  • NII書誌ID(NCID)
    AN10467499
  • 本文言語コード
    JPN
  • 資料種別
    NOT
  • ISSN
    1341027X
  • データ提供元
    CJP書誌  J-STAGE 
ページトップへ