ラットを用いたカンキツ類の脂肪分解活性の検討 Lipolysis Induced by Various Citrus Fruits

この論文にアクセスする

この論文をさがす

著者

    • 辻田 隆廣 TSUJITA Takahiro
    • 愛媛大学総合科学研究支援センター, 生物機能解析分野 Department of Bioscience, Integrated Center for Sciences, Ehime University
    • 高久 武司 TAKAKU Takeshi
    • 愛媛大学総合科学研究支援センター, 生物機能解析分野 Department of Bioscience, Integrated Center for Sciences, Ehime University

抄録

カンキツ類の未熟果,成熟果果皮及びじょうのう膜に含まれる脂肪分解活性を測定し,比較検討した.未熟果と成熟果の果皮及びじょうのう膜に脂肪分解活性が認められたが,果汁には認められなかった.未熟果の活性が最も高く,じょうのう膜は果皮の約30%であった.果皮ではフラベドがアルベドより約3倍高い活性が認められた.田中の分類によるダイダイ区(イヨカン,アマナツ等)やミカン区(ウンシュウミカン,ポンカン等)のカンキツには強い脂肪分解活性が認められたが,ライム区(タヒチライム等),シトロン区(レモン等)及びザボン区(土佐ブンタン,グレープフルーツ等)のカンキツには強い脂肪分解活性は認められなかった.以上のことより,カンキツの種類により脂肪分解活性は大きく異なり,未熟果,果皮及びじょうのう膜でもその傾向は同じであった.未熟果のシネフリン含量と脂肪分解活性の間には正の相関関係が認められた.<BR>以上のことより,カンキツジュース製造過程の廃棄物である搾汁粕(果皮やじょうのう膜)は,抗肥満作用やコレステロール低下作用を有する機能性食品素材としての利用が考えられる.

Lipolysis induced by extracts of various citrus fruits (47 cultivars) was investigated using rat fat cells. High lipolytic activity was observed in unripe fruits. Lipolytic activity was also detected in ripe fruits ; peel or segment wall extracts from ripe fruits induced lipolysis, whereas juice sac extract did not. The lipolytic activity of segment wall extract was about 27% of that of peel extract. In peel fractions, the lipolytic activity of flavedo fraction was about 3-fold higher than that of albedo fraction. Using the <I>Citrus</I> genus classification of Tanaka, high lipolytic activities were observed in group V [<I>Aurantium</I> Tanaka ; including Natsumikan (<I>Citrus natsudaidai</I> Hayata) and Iyokan (<I>Citrus iyo</I> Hort. ex Tanaka)] and group VII [<I>Acrumen</I> Tanaka ; including Satsuma mandarin orange (<I>Citrus unshiu</I> Marc.) and Ponkan (<I>Citrus reticulata</I> Blanco)], while group II [<I>Limonellus</I> Tanaka ; including Tahiti lime (<I>Citrus latifolia</I> Tanaka)], group III [<I>Citrophorum</I> Tanaka], including lemon (<I>Citrus limon</I> (L.) Tanaka)] and group IV [<I>Cephalocitrus</I> Tanaka ; including Buntan (<I>Citrus grandis</I> (L.) Osbeck) and grapefruit (<I>Citrus paradisi</I> Macf.)] tended to have low lipolytic activity. The concentration of synephrine in unripe fruit was proportional to lipolytic activity. These results suggest that the peel and segment walls of ripe fruit, which are generated in large quantities as a waste product from the citrus juicing process, may be useful as a functional food, especially as a fat reducing material.

収録刊行物

  • 日本食品科学工学会誌 : Nippon shokuhin kagaku kogaku kaishi = Journal of the Japanese Society for Food Science and Technology  

    日本食品科学工学会誌 : Nippon shokuhin kagaku kogaku kaishi = Journal of the Japanese Society for Food Science and Technology 55(3), 102-108, 2008-03-15 

    Japanese Society for Food Science and Technology

参考文献:  17件

参考文献を見るにはログインが必要です。ユーザIDをお持ちでない方は新規登録してください。

被引用文献:  4件

被引用文献を見るにはログインが必要です。ユーザIDをお持ちでない方は新規登録してください。

各種コード

  • NII論文ID(NAID)
    10021178350
  • NII書誌ID(NCID)
    AN10467499
  • 本文言語コード
    JPN
  • 資料種別
    ART
  • ISSN
    1341027X
  • NDL 記事登録ID
    9413690
  • NDL 雑誌分類
    ZP34(科学技術--食品工学・工業)
  • NDL 請求記号
    Z17-126
  • データ提供元
    CJP書誌  CJP引用  NDL  J-STAGE 
ページトップへ