キュウリ浅漬冷蔵保存中の Listeria monocytogenes の菌数変化と各種抗菌物質添加の影響 Changes in Growth of Artificially Inoculated Refampicin-resistant Listeria monocytogenes in Refrigerated Lightly Pickled Cucumber Induced by Addition of Antimicrobial Food Additives

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著者

    • 伊藤 康江 ITO Yasue
    • 東京都農林総合研究センター食品技術センター Food Technology Research Center, Tokyo Metropolitan Agriculture and Forestry Research Center
    • 細井 知弘 HOSOI Tomohiro
    • 東京都農林総合研究センター食品技術センター Food Technology Research Center, Tokyo Metropolitan Agriculture and Forestry Research Center
    • 宮尾 茂雄 MIYAO Shigeo
    • 東京都農林総合研究センター食品技術センター Food Technology Research Center, Tokyo Metropolitan Agriculture and Forestry Research Center

抄録

キュウリ浅漬保存時の浅漬中<I>L. monocytogenes</I>の菌数変化を解析する方法を検討した結果,抗生物質リファンピシン耐性<I>L. monocytogenes</I>の浅漬への人為的接種と,50μg/mlリファンピシンおよび指定選択剤(種々の抗生物質等含有)を規定の1/100量添加したPALCAM培地を使用して菌数測定する方法が適していた.本法でキュウリ浅漬に人為的に接種したリファンピシン耐性<I>L. monocytogenes</I>の生育挙動を検討した結果,4℃保存時には10日後まで初発菌数レベルが維持され,10℃保存時には7日後に初発菌数の約100倍に増加した.また,各種抗菌物質のうちキトサンの添加が10℃保存時のキュウリ浅漬中の<I>L. monocytogenes</I>菌数を有意に減少させ,<I>L. monocytogenes</I>の生育抑制に有効であった.

<I>Listeria monocytogenes</I> is a bacterium with wide distribution in natural environments that causes contamination of various food ingredients. <I>L. monocytogenes</I> contamination in ready-to-eat foods such as lightly pickled vegetables creates a risk of foodborne listeriosis outbreaks. To estimate the <I>L. monocytogenes</I> levels in foods, <I>Listeria</I>-selective media such as PALCAM and MOX supplemented with specified antibiotics are usually used. However, when estimating the growth of <I>L. monocytogenes</I> artificially inoculated to lightly pickled cucumber using these media, the high levels of bacteria associated with the cucumbers inhibit the formation of <I>L. monocytogenes</I> colonies and certain bacteria other than <I>L. monocytogenes</I> form colonies with morphology similar to that of <I>L. monocytogenes.</I> In this study, we therefore established a new method to estimate the growth of <I>L. monocytogenes</I> in lightly pickled cucumber by artificially inoculating rifampicin-resistant <I>L. monocytogenes</I> and using PALCAM-<I>Listeria</I>-Selective-Agar-Base supplemented with rifampicin (50μg/ml) and 1/100 of a specified concentration of PALCAM-<I>Listeria</I>-Selective-Supplement. Analyses using this method showed that initial artificial inoculation levels of live <I>L. monocytogenes</I> were maintained during storage for 10 days at 4°C and for 2 days at 10°C, respectively. The addition of 0.05 and 0.1% chitosan significantly decreased the levels of live <I>L. monocytogenes.</I>

収録刊行物

  • 日本食品科学工学会誌 : Nippon shokuhin kagaku kogaku kaishi = Journal of the Japanese Society for Food Science and Technology  

    日本食品科学工学会誌 : Nippon shokuhin kagaku kogaku kaishi = Journal of the Japanese Society for Food Science and Technology 55(4), 151-157, 2008-04-15 

    Japanese Society for Food Science and Technology

参考文献:  25件

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各種コード

  • NII論文ID(NAID)
    10021178494
  • NII書誌ID(NCID)
    AN10467499
  • 本文言語コード
    JPN
  • 資料種別
    ART
  • ISSN
    1341027X
  • NDL 記事登録ID
    9455602
  • NDL 雑誌分類
    ZP34(科学技術--食品工学・工業)
  • NDL 請求記号
    Z17-126
  • データ提供元
    CJP書誌  NDL  J-STAGE 
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