安定同位体比解析による国産・豪州産・米国産牛肉の産地判別の可能性 Stable Isotope Ratios as a Potential Tool for Verifying the Geographical Origin of Domestic and Imported Beef in Japan

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抄録

日本国内で主に流通している国産,豪州産,米国産牛肉の産地判別の可能性を検討するため,炭素・窒素・酸素安定同位体比を測定した.その結果,炭素安定同位体比は,米国産牛肉(−12.6±1.0‰,平均値±標準偏差)が国産(−19.3±0.5‰)と豪州産(−22.1±1.5‰)より高い値を示し,酸素安定同位体比は,豪州産牛肉(+17.2±1.1‰)が国産(+10.4±1.0‰)および米国産(+10.8±1.1‰)より高い値を示した.以上のことから,炭素・酸素安定同位体比により国産牛肉と輸入牛肉との産地判別の可能性が示唆された.本手法はDNA解析による品種判別などと総合的に用いることにより有用な産地判別技術となりうる.

In the present study, carbon, nitrogen, and oxygen isotope ratios of beef from Japan, Australia, and the USA, were examined as potential tools for verifying the geographical origin of beef commercially distributed in Japan. Beef from the USA is characterized by a higher carbon isotope ratio (-12.6±1.0‰, mean±sd), than beef from Japan (-19.3±0.5‰) and Australia (-22.1±1.5‰). Furthermore, beef from Australia is characterized as having a higher oxygen isotope ratio (+17.2±1.1‰) than beef from Japan (+10.4±1.0‰) and the USA (+10.8±1.1‰). The present results suggest that carbon and oxygen stable isotope analysis is applicable as a tool for determining the geographical origin of beef.

収録刊行物

  • 日本食品科学工学会誌 : Nippon shokuhin kagaku kogaku kaishi = Journal of the Japanese Society for Food Science and Technology  

    日本食品科学工学会誌 : Nippon shokuhin kagaku kogaku kaishi = Journal of the Japanese Society for Food Science and Technology 55(4), 191-193, 2008-04-15 

    Japanese Society for Food Science and Technology

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各種コード

  • NII論文ID(NAID)
    10021178634
  • NII書誌ID(NCID)
    AN10467499
  • 本文言語コード
    JPN
  • 資料種別
    SHO
  • ISSN
    1341027X
  • NDL 記事登録ID
    9455706
  • NDL 雑誌分類
    ZP34(科学技術--食品工学・工業)
  • NDL 請求記号
    Z17-126
  • データ提供元
    CJP書誌  CJP引用  NDL  J-STAGE 
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