キャノロールを高濃度に含有するラジカル捕捉活性の優れた菜種油製造法の開発 Production of Canola Oil Showing Radical Scavenging Activity Based on a High Canolol Concentration

この論文にアクセスする

この論文をさがす

著者

抄録

菜種原油からラジカル捕捉活性物質であるCanololを効率的に回収し,精製油に添加することで機能性の優れた新規菜種油を製造することを試みた.Canololの回収法については,回収率が高くリン脂質などの不純物の混入が少ない水蒸気蒸留が適していることがわかった.Canololを高濃度に含む焙煎菜種原油から水蒸気蒸留により回収したものを菜種精製油に添加し評価した結果,酸化安定性および熱安定性は優れていたが,光安定性に若干の問題点があることがわかった.味や香りに関しては,独特の焙煎臭が感じられるが,特に悪いと感じるものではなかった.上述したように揚げ物用油としての可能性のほかに,風味を生かしたテーブルオイルとしての利用にも期待がもたれた.

Radical scavenging activity of canola oil decreases in purification steps because Canolol, which has high radical scavenging activity and is contained in crude canola oil, is removed in the purification. Therefore, we investigated the development of a production process for canola oil that retains radical scavenging activity. Steam distillation at 150°C is most efficient for the recovery of Canolol and for the removal of phospholipids. We tried to produce canola oil retaining radical scavenging activity based on the addition of Canolol that was recovered from roasted virgin canola oil by steam distillation at 150°C. The produced canola oil showed tolerance to oxidation and heating, however, it had lower light-stability compared to roasted virgin canola oil. There were no problems with taste and flavor of the oil, although it had a roasted flavor smell. The newly produced canola oil will be used as a healthy dressing oil with high radical scavenging activity, as well as a deep-frying oil.

収録刊行物

  • 日本食品科学工学会誌 : Nippon shokuhin kagaku kogaku kaishi = Journal of the Japanese Society for Food Science and Technology  

    日本食品科学工学会誌 : Nippon shokuhin kagaku kogaku kaishi = Journal of the Japanese Society for Food Science and Technology 55(5), 233-238, 2008-05-15 

    Japanese Society for Food Science and Technology

参考文献:  9件

参考文献を見るにはログインが必要です。ユーザIDをお持ちでない方は新規登録してください。

被引用文献:  1件

被引用文献を見るにはログインが必要です。ユーザIDをお持ちでない方は新規登録してください。

各種コード

  • NII論文ID(NAID)
    10021178744
  • NII書誌ID(NCID)
    AN10467499
  • 本文言語コード
    JPN
  • 資料種別
    ART
  • ISSN
    1341027X
  • NDL 記事登録ID
    9490228
  • NDL 雑誌分類
    ZP34(科学技術--食品工学・工業)
  • NDL 請求記号
    Z17-126
  • データ提供元
    CJP書誌  CJP引用  NDL  J-STAGE 
ページトップへ