オウトウのアントシアニンおよびルチン含有量と品種間差異 Cultivar Variation and Anthocyanins and Rutin Content in Sweet Cherries (Prunus avium L.)

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抄録

山形県農業生産技術試験場の圃場にて栽培されている甘果オウトウ13栽培品種について,主要なアントシアニンを同定・定量するとともに,アントシアニン含有量とアントシアニンと同じ糖構造を有するフラボノイド(ルチン)含有量との関係を明らかにした.<BR>果皮・果肉が赤い甘果オウトウである'紅さやか'のアントシアニンを同定した.果実から5%酢酸にてアントシアニンを抽出し,ダイヤイオンHP20,セファデックスLH20カラムクロマトグラフィー,HPLCにてアントシアニンを精製した後,アントシアニンの化学構造をHPLC, ESI-MS, <SUP>1</SUP>H, <SUP>13</SUP>CNMRにて同定した.'紅さやか'には,5種の主要なアントシアニンが含まれ,主要成分としてシアニジン-3-ルチノシド及びシアニジン-3-グルコシドが同定され,ペオニジン-3-ルチノシド,ペラルゴニジン-3-ルチノシド,シアニジン-3-ソフォロシドが微量成分として同定された.日本で栽培される主要な甘果オウトウ果実(7栽培品種)のシアニジン-3-ルチノシド濃度は検出限界以下から73.8mg/100g(新鮮重)であり,'紅さやか'の含有量が最も高い値を示した.オウトウ果実のフラボノイドとして,ルチンが検出され,その含有量は0.7-8.7mg/100g(新鮮重)であった.甘果オウトウ(13栽培品種)において,アントシアニンの主要成分であるシアニジン-3-ルチノシド含有量とルチン含有量との間には高い相関(R<SUP>2</SUP>=0.97)が見られた.

Major anthocyanins in 13 sweet cherry (<I>Prunus avium</I> L.) cultivars that were grown on a farm of the Yamagata General Agricultural Research Center were identified and quantified to determine the relationship between anthocyanin and flavonoid (rutin) content with identical sugar moiety. The anthocyanins in sweet cherry (<I>Prunus avium</I> L.)cv Benisayaka fruit with deep red skin and flesh were characterized. Anthocyanins were purified from the 5% acetic acid soluble fraction of fruit purified by Diaion HP-20 and Sephadex LH-20 column chromatography and HPLC, followed by determination of the chemical structure of anthocyanin content by HPLC and ESI-MS spectrometry, and by <SUP>1</SUP>H, <SUP>13</SUP>CNMR analysis. Five types of anthocyanins were identified ; cyanidin-3-rutinoside and cyanidin-3-glucoside were the major anthocyanins of the fruit. Peonidin and pelargonidin-3-rutinoside were minor anthocyanins. Cyanidin-3-sophoroside also was present. Concentrations of cyanidin-3-rutinoside in Japanese sweet cherries (7 cultivars) ranged from not detected (n.d.) to 73.8 mg per 100g of fresh weight (FW), with the highest content observed in cv Benisayaka. As the flavonoid of fruit, rutin also was detected in 13 cultivars, with content ranging from 0.7-8.7mg per 100g FW and showed higher correlation (R<SUP>2</SUP>=0.97) with content of cyanidin-3-rutinoside, a major anthocyanin in sweet-type cherry.

収録刊行物

  • 日本食品科学工学会誌 : Nippon shokuhin kagaku kogaku kaishi = Journal of the Japanese Society for Food Science and Technology  

    日本食品科学工学会誌 : Nippon shokuhin kagaku kogaku kaishi = Journal of the Japanese Society for Food Science and Technology 55(5), 239-244, 2008-05-15 

    Japanese Society for Food Science and Technology

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各種コード

  • NII論文ID(NAID)
    10021178754
  • NII書誌ID(NCID)
    AN10467499
  • 本文言語コード
    JPN
  • 資料種別
    ART
  • ISSN
    1341027X
  • NDL 記事登録ID
    9490273
  • NDL 雑誌分類
    ZP34(科学技術--食品工学・工業)
  • NDL 請求記号
    Z17-126
  • データ提供元
    CJP書誌  CJP引用  NDL  J-STAGE 
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