1,2-ジメチルヒドラジン投与マウスにおける大腸腺腫発症に与える食餌性ナガイモの効果 Prevention of Aberrant Crypt Foci Formation by Dietary Chinese Yam (D. opposita THUNB.) in 1,2-Dimethylhydrazine-treated Mice

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著者

    • 木下 幹朗 KINOSHITA Mikio
    • 帯広畜産大学畜産学部畜産科学科 Department of Agricultural and Life Science, Obihiro University of Agriculture and Veterinary Medicine
    • 柚木 恵太 YUNOKI Keita
    • 帯広畜産大学畜産学部畜産科学科 Department of Agricultural and Life Science, Obihiro University of Agriculture and Veterinary Medicine
    • 川原 美香 KAWAHARA Mika
    • 北海道立十勝圏地域食品加工技術センター Hokkaido Tokachi Regional Food Processing Technology Center
    • 大庭 潔 OHBA Kiyoshi
    • 北海道立十勝圏地域食品加工技術センター Hokkaido Tokachi Regional Food Processing Technology Center
    • 弘中 和憲 HIRONAKA Kazunori
    • 帯広畜産大学畜産学部畜産科学科 Department of Agricultural and Life Science, Obihiro University of Agriculture and Veterinary Medicine
    • 大西 正男 OHNISHI Masao
    • 帯広畜産大学畜産学部畜産科学科 Department of Agricultural and Life Science, Obihiro University of Agriculture and Veterinary Medicine

抄録

ナガイモのガンに対する機能性を探索する目的で,1,2-ジメチルヒドラジン投与マウスにおける大腸腺腫(ACF)発症に与える食餌性ナガイモ粉末の効果を検証した.ナガイモ粉末をAIN-93G標準飼料のコーンスターチ部分に100%または50%置き換えて投与したところ,大腸腺腫の発症が有意に抑制された.また,加熱および非加熱の生ナガイモ粉末ともに同様の効果が認められた.DNAマイクロアレイを用いて大腸での遺伝子の異同を調べたところ,ナガイモ投与群ではアポトーシスを誘導する遺伝子群の増加が認められた.

To clarify the physiological effects of dietary Chinese yam (Nagaimo) on colon cancer <I>in vivo</I>, the effects of dietary Nagaimo on 1,2-dimethylhydrazine (DMH)-induced aberrant crypt foci (ACF) formation in the large intestine of mice were investigated. After 8 weeks of feeding raw or boiled Nagaimo and DMH administration, DMH-induced ACF formation was found to be significantly suppressed in the large intestines of all mice. DNA microarray analysis showed that levels of apoptosis-inducing gene expression in the large intestine of animals fed dietary Nagaimo were increased in comparison to those fed the control diet. The results of the present study clearly demonstrated that DMH-induced ACF formation was inhibited in the mouse large intestine by dietary Nagaimo intake. Daily ingestion of Nagaimo may thus serve to suppress colon carcinoma in humans.

収録刊行物

  • 日本食品科学工学会誌 : Nippon shokuhin kagaku kogaku kaishi = Journal of the Japanese Society for Food Science and Technology  

    日本食品科学工学会誌 : Nippon shokuhin kagaku kogaku kaishi = Journal of the Japanese Society for Food Science and Technology 55(6), 270-275, 2008-06-15 

    Japanese Society for Food Science and Technology

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被引用文献:  3件

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各種コード

  • NII論文ID(NAID)
    10021178856
  • NII書誌ID(NCID)
    AN10467499
  • 本文言語コード
    JPN
  • 資料種別
    ART
  • ISSN
    1341027X
  • NDL 記事登録ID
    9528766
  • NDL 雑誌分類
    ZP34(科学技術--食品工学・工業)
  • NDL 請求記号
    Z17-126
  • データ提供元
    CJP書誌  CJP引用  NDL  J-STAGE 
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