ワカメ由来精製フコキサンチンの安全性評価 Safety Evaluation of Fucoxanthin purified from Undaria pinnatifida

この論文にアクセスする

この論文をさがす

著者

    • 嘉手苅 崇 KADEKARU Takashi
    • JST沖縄県地域結集型共同研究事業 Okinawa Prefecture Collaboration of Regional Entities for the Advancement of Technological Excellence, JST
    • 當山 洋 TOYAMA Hiroshi
    • JST沖縄県地域結集型共同研究事業 Okinawa Prefecture Collaboration of Regional Entities for the Advancement of Technological Excellence, JST
    • 安元 健 YASUMOTO Takeshi
    • JST沖縄県地域結集型共同研究事業 Okinawa Prefecture Collaboration of Regional Entities for the Advancement of Technological Excellence, JST

抄録

生活習慣病の予防および改善作用が期待されるカロテノイド系新規食品素材であるフコキサンチン(FX)の安全性評価を目的に精製FX(ワカメ由来,純度95%以上)のラット28日反復経口投与毒性試験を行った.その結果,精製FXについて明らかな毒性は認められなかったが,高投与量条件(10及び50mg/kg/day)では,血中総コレステロールおよびHDL-Cの有意な上昇が認められた.

A toxicity study was conducted on fucoxanthin (FX) purified from <I>Undaria pinnatifida.</I> Evaluation was made following the repeated oral dosing of purified FX (≥95% purity) to rats for 28 days. In the 28-day, repeated oral dose test, purified FX did not show obvious toxicity. However, significant increases in total cholesterol and high-density lipoprotein cholesterol (HDL-C) levels were observed in the blood when the dose of FX was 10 mg/kg/day or higher.

収録刊行物

  • 日本食品科学工学会誌 : Nippon shokuhin kagaku kogaku kaishi = Journal of the Japanese Society for Food Science and Technology  

    日本食品科学工学会誌 : Nippon shokuhin kagaku kogaku kaishi = Journal of the Japanese Society for Food Science and Technology 55(6), 304-308, 2008-06-15 

    Japanese Society for Food Science and Technology

参考文献:  10件

参考文献を見るにはログインが必要です。ユーザIDをお持ちでない方は新規登録してください。

被引用文献:  2件

被引用文献を見るにはログインが必要です。ユーザIDをお持ちでない方は新規登録してください。

各種コード

  • NII論文ID(NAID)
    10021178969
  • NII書誌ID(NCID)
    AN10467499
  • 本文言語コード
    JPN
  • 資料種別
    NOT
  • ISSN
    1341027X
  • NDL 記事登録ID
    9528843
  • NDL 雑誌分類
    ZP34(科学技術--食品工学・工業)
  • NDL 請求記号
    Z17-126
  • データ提供元
    CJP書誌  CJP引用  NDL  J-STAGE 
ページトップへ