宮崎県産ニガウリのラット脂質代謝に及ぼす影響 Novel Varieties of Bitter Melon (Momordica charantia) in Miyazaki Reduced Rat Liver Lipids

この論文にアクセスする

この論文をさがす

著者

抄録

本研究において,宮崎県の主要品種である「佐土原3号」(S3)が「宮崎こいみどり」(KM)と同様にラット肝臓脂質低下作用を有することが明らかとなった.さらにS3から有効成分を効率的に抽出するために,100,80および60%エタノール溶液を用いて抽出物を調製し,ラット血清および肝臓脂質濃度に及ぼす影響を検討した.その結果,80%および60% EFはラットの肝臓TG濃度を,60% EFはラットの肝臓CHOL濃度を有意に低下させた.<BR>また,宮崎県で新規に育成された宮崎N1号,宮崎N2号,宮崎N3号および宮崎N4号の4品種(N1,N2,N3,N4)を用いてラット血清および肝臓脂質濃度に及ぼす影響をS3と比較検討した.その結果,N1,N3およびN4は,ラットの肝臓TGおよびCHOL濃度を有意に低下させ,S3同様に肝臓脂質濃度低下作用を有することが明らかとなった.加えて,N3およびN4はS3よりも肝臓TG濃度を低下させる傾向が観察された.

In our previous study, we showed the presence of liver lipid-lowering activity in the rat by Miyazaki-koimidori (KM), a traditional variety of bitter melon (<I>Momordica charantia</I>). Here, we studied the effect of novel varieties of <I>M. charantia</I> and ethanol/water extracts on rat liver lipid levels. First, we found that the liver lipid-lowering activity of Sadowara-sangou (S3), a main variety of bitter melon in Miyazaki was comparable to that of KM. Next, the effect of ethanol/water (100 : 0, 80 : 20, 60 : 40) extracts of S3 on liver lipid reduction was examined, and we found that the 60% ethanol extract was the most effective in lowering hepatic triglyceride levels. Finally, in addition to S3, 4 novel bitter melon cultivars (Miyazaki-N-ichigou, N1 ; Miyazaki-N-nigou, N2 ; Miyazaki-N-sangou, N3 ; Miyazaki-N-yongou, N4) were fed to rats and the serum and liver triglycerides were analyzed. Among the 5 varieties, N3 and N4 tended to exert the most potent hepatic triglyceride-lowering activity, suggesting a variety-dependent difference. In these experiments, diets containing either bitter melon or ethanol/water extract caused no adverse effects on food intake or growth of rats, and the effects on serum lipids were marginal.<BR>The results of the present and previous studies clearly show that bitter melon exhibits a potent hepatic triglyceride-lowering activity.

収録刊行物

  • 日本食品科学工学会誌 : Nippon shokuhin kagaku kogaku kaishi = Journal of the Japanese Society for Food Science and Technology  

    日本食品科学工学会誌 : Nippon shokuhin kagaku kogaku kaishi = Journal of the Japanese Society for Food Science and Technology 55(7), 323-329, 2008-07-15 

    社団法人 日本食品科学工学会

参考文献:  25件

参考文献を見るにはログインが必要です。ユーザIDをお持ちでない方は新規登録してください。

被引用文献:  2件

被引用文献を見るにはログインが必要です。ユーザIDをお持ちでない方は新規登録してください。

各種コード

  • NII論文ID(NAID)
    10021178997
  • NII書誌ID(NCID)
    AN10467499
  • 本文言語コード
    JPN
  • 資料種別
    ART
  • ISSN
    1341027X
  • NDL 記事登録ID
    9573732
  • NDL 雑誌分類
    ZP34(科学技術--食品工学・工業)
  • NDL 請求記号
    Z17-126
  • データ提供元
    CJP書誌  CJP引用  NDL  IR  J-STAGE 
ページトップへ