温度変動条件における Aspergillus niger の菌糸マット径と分生子形成部径の成長予測 Growth Prediction of Mycelial Mat and Fruiting Zone Diameters of Aspergillus niger subjected to Temperature Changes

この論文にアクセスする

この論文をさがす

著者

抄録

<I>Aspergillus niger</I>を種々の温度条件(18℃~35℃)のもとPDA培地で成長させ,その菌糸マット径と分生子発芽円径(分生子形成部径)の経時変化を計測した.得られたそれぞれの測定温度での測定値をmodified Logistic,modified Gompertz,Weibullモデルを用いて近似した結果,Weibullモデルが最良の結果を示した.次に,Weibullモデルのパラメータを温度の関数とし,温度変化に対応出来る新Weibullモデルを構築した結果,計算値は各温度での測定値(18℃~35℃)を良く表現した.これより,新Weibullモデルを用いて温度変動条件(温度範囲20℃~30℃)下での<I>A. niger</I>の菌糸マット径・分生子形成部径の経時変化を計測し,測定値と計算値を比較したところ良好な近似を得た.<BR>本報は,カビについては初めての知見であり,今後更に広い温度範囲で測定を行い,温度変動環境下でのカビの制御やカビを用いた発酵に応用したい.

Mycelial mat diameter and germinated conidia zone (fruiting zone diameter) of <I>Aspergillus niger</I> during culture on potato dextrose agar (PDA) medium were analyzed under various temperature conditions. In this study, several growth prediction models (modified Logistic, Gompertz and Weibull models) were applied and compared to describe fungal growth curves. The Weibull model proved to be the most suitable fungal growth model, describing growth as a function of temperature. The new Weibull model best described the growth of mycelial mat and fruiting zone diameters between 18°C and 35°C. Measurements for mycelial mat and fruiting zone diameters of <I>A. niger</I> subjected to a temperature change between 20°C and 30°C closely matched values predicted with this new Weibull model. Since the growth prediction of fungal colonies under temperature changes has not yet been reported, the results of this study can be applied to fungal control and fungal fermentation.

収録刊行物

  • 日本食品科学工学会誌 : Nippon shokuhin kagaku kogaku kaishi = Journal of the Japanese Society for Food Science and Technology  

    日本食品科学工学会誌 : Nippon shokuhin kagaku kogaku kaishi = Journal of the Japanese Society for Food Science and Technology 55(7), 338-344, 2008-07-15 

    日本食品科学工学会

参考文献:  21件

参考文献を見るにはログインが必要です。ユーザIDをお持ちでない方は新規登録してください。

各種コード

  • NII論文ID(NAID)
    10021179044
  • NII書誌ID(NCID)
    AN10467499
  • 本文言語コード
    JPN
  • 資料種別
    ART
  • ISSN
    1341027X
  • NDL 記事登録ID
    9573763
  • NDL 雑誌分類
    ZP34(科学技術--食品工学・工業)
  • NDL 請求記号
    Z17-126
  • データ提供元
    CJP書誌  NDL  IR  J-STAGE 
ページトップへ