Microbial Control with Bacteriocins from Lactic Acid Bacteria
-
- SAWA Naruhiko
- Laboratory of Microbial Technology, Division of Microbial Science and Technology, Department of Bioscience and Biotechnology, Faculty of Agriculture, Graduate School, Kyushu University
-
- ZENDO Takeshi
- Laboratory of Microbial Technology, Division of Microbial Science and Technology, Department of Bioscience and Biotechnology, Faculty of Agriculture, Graduate School, Kyushu University
-
- NAKAYAMA Jiro
- Laboratory of Microbial Technology, Division of Microbial Science and Technology, Department of Bioscience and Biotechnology, Faculty of Agriculture, Graduate School, Kyushu University
-
- SONOMOTO Kenji
- Laboratory of Microbial Technology, Division of Microbial Science and Technology, Department of Bioscience and Biotechnology, Faculty of Agriculture, Graduate School, Kyushu University Laboratory of Functional Food Design, Department of Functional Metabolic Design, Bio-Architecture Center, Kyushu University
Bibliographic Information
- Other Title
-
- 乳酸菌バクテリオシンによる微生物制御
- ニュウサンキン バクテリオシン ニ ヨル ビセイブツ セイギョ
Search this article
Abstract
近年, 消費者の食に対する安心と安全の意識は高まる一方で, 低塩や低糖化, 天然志向, 非加熱などの食品の増加により, 食の安全性が確保されにくいのが現状である。この様な中で, 乳酸菌の生産するバクテリオシンを利用した食品の製造や品質保持に関心が高まっている。そこで本稿では, 乳酸菌バクテリオシンの性質, スクリーニングの初期段階での新奇性の判別方法の確立, バクテリオシンの利用, 今後の展望などについて解説して頂いた。今後も新たなるバクテリオシン並びにその実用化に向けて, 一層の研究を期待したい。
Journal
-
- JOURNAL OF THE BREWING SOCIETY OF JAPAN
-
JOURNAL OF THE BREWING SOCIETY OF JAPAN 103 (4), 223-229, 2008
Brewing Society of Japan
- Tweet
Details 詳細情報について
-
- CRID
- 1390282681079748992
-
- NII Article ID
- 10021179406
-
- NII Book ID
- AN10034389
-
- COI
- 1:CAS:528:DC%2BD1cXlslyktLY%3D
-
- ISSN
- 21864012
- 09147314
-
- NDL BIB ID
- 9474516
-
- Data Source
-
- JaLC
- NDL
- Crossref
- CiNii Articles
-
- Abstract License Flag
- Disallowed