Microbial Control with Bacteriocins from Lactic Acid Bacteria

  • SAWA Naruhiko
    Laboratory of Microbial Technology, Division of Microbial Science and Technology, Department of Bioscience and Biotechnology, Faculty of Agriculture, Graduate School, Kyushu University
  • ZENDO Takeshi
    Laboratory of Microbial Technology, Division of Microbial Science and Technology, Department of Bioscience and Biotechnology, Faculty of Agriculture, Graduate School, Kyushu University
  • NAKAYAMA Jiro
    Laboratory of Microbial Technology, Division of Microbial Science and Technology, Department of Bioscience and Biotechnology, Faculty of Agriculture, Graduate School, Kyushu University
  • SONOMOTO Kenji
    Laboratory of Microbial Technology, Division of Microbial Science and Technology, Department of Bioscience and Biotechnology, Faculty of Agriculture, Graduate School, Kyushu University Laboratory of Functional Food Design, Department of Functional Metabolic Design, Bio-Architecture Center, Kyushu University

Bibliographic Information

Other Title
  • 乳酸菌バクテリオシンによる微生物制御
  • ニュウサンキン バクテリオシン ニ ヨル ビセイブツ セイギョ

Search this article

Abstract

近年, 消費者の食に対する安心と安全の意識は高まる一方で, 低塩や低糖化, 天然志向, 非加熱などの食品の増加により, 食の安全性が確保されにくいのが現状である。この様な中で, 乳酸菌の生産するバクテリオシンを利用した食品の製造や品質保持に関心が高まっている。そこで本稿では, 乳酸菌バクテリオシンの性質, スクリーニングの初期段階での新奇性の判別方法の確立, バクテリオシンの利用, 今後の展望などについて解説して頂いた。今後も新たなるバクテリオシン並びにその実用化に向けて, 一層の研究を期待したい。

Journal

Citations (1)*help

See more

References(21)*help

See more

Details 詳細情報について

Report a problem

Back to top