代謝改変を利用したLactobacillus plantarumによるコハク酸生産
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- 佐藤 英一
- 東京農業大学応用生物科学部生物応用化学科
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- 遠藤 三千雄
- 東京農業大学応用生物科学部生物応用化学科 東京大学大学院農学生命科学研究科
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- 岡田 早苗
- 東京農業大学応用生物科学部生物応用化学科
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- 内村 泰
- 東京農業大学応用生物科学部生物応用化学科
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- HOLS Pascal
- Université Catholique de Louvain, Institut des Sciences de la Vie, Unit de Gé né tique Place Croix du Sud
書誌事項
- タイトル別名
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- Production of Succinic Acid by Lactobacillus plantarum Using Metabolic Rerouting
- タイシャ カイヘン オ リヨウシタ Lactobacillus plantarum ニ ヨル コハクサン セイサン
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抄録
Lactobacillus plantarum NCIMB 8826 strain was used as a model for succinic acid production by means of metabolic rerouting. Since this strain is the same as L. plantarum WCFS 1 whose genome has been completely analyzed, it is suggested that NCIMB 8826 strain possesses a potential succinic acid biosynthesis pathway. NCIMB 8826 strain produced a small mount of succinic acid grown in MRS medium in the presence of sodium bicarbonate. This means that the succinic acid biosynthesis pathway of this strain functions. In order to improve the potential of the succinic acid production, a pyruvate carboxylase of this strain was over in NCIMB 8826. However no remarkable increase of succinic acid production was observed, and the main product was still lactic acid. When a D-LHD and L-LDH double knocked-out mutant, which is a derivative mutant from NCIMB 8826 strain, was grown in MRS medium in the presence of sodium bicarbonate, a 12-fold amount of succinic acid was produced compared with that produced by the wild strain.
収録刊行物
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- 日本食品保蔵科学会誌
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日本食品保蔵科学会誌 34 (2), 59-64, 2008
一般社団法人 日本食品保蔵科学会
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キーワード
詳細情報 詳細情報について
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- CRID
- 1390282680094756480
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- NII論文ID
- 10021183907
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- NII書誌ID
- AA11178236
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- COI
- 1:CAS:528:DC%2BD1cXls1Gntrw%3D
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- ISSN
- 21861277
- 13441213
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- NDL書誌ID
- 9467427
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- 本文言語コード
- ja
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- データソース種別
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- JaLC
- IRDB
- NDL
- Crossref
- CiNii Articles
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- 抄録ライセンスフラグ
- 使用不可