パーシャルシール包装による青ウメの鮮度保持技術 Partial Seal Packaging as New Type of Modified Atmosphere Packaging for Keeping Freshness of Japanese Apricot Fruit : Studies on the Development of Partial Seal Packaging, Part V

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抄録

青果物をフィルム包装する際, 溶着する部分に微細な空隙部を残してガス透過性を調整するパーシャルシール包装を青ウメに応用するため, シール形状について検討した。<BR>500gの青ウメを厚さ40μmのOPSフィルムを用い, 袋の大きさを150mm×220mmとし, シール部幅4mmのタテ目で溶着幅0.4mm, 非溶着幅0.6mm (1型) およびシール部幅3mmの斜め目で溶着幅7.6mm, 非溶着幅2.4mm (2型) のシール形状について20℃貯蔵で検討した結果, 2型のシール形状ではガス透過性が不足し, 果皮障害が発生したが, 1型のシール形状では袋内の酸素濃度が約6%, 二酸化炭素濃度が11-18%となり, 果実の黄化および軟化が抑制され鮮度が保持された。一方, 開孔率0.1%の有孔包装では果実の黄化と軟化が著しく, 品質が低下した。

Partial seal packaging, which is a new type of modified atmosphere packaging (MAP), was studied to determine its ability to suppress yellowing and softening of Japanese apricot fruit. Five hundred grams of Japanese apricot fruit was placed in an OPS film bag (40μm thick × 150mm × 220mm) and was stored at 20°C. The sealing types used in this experiment were Pattern 1 (4-mm-wide vertically sealed line, 0.4-mm-wide fused part and 0.6-mm-wide nonfused part) and Pattern 2 (3-mm-wide obliquely sealed lane, 7.6-mm-wide fused part, and 2.4-mm-wide nonfused part). In Pattern 2, surface browning of fruit was observed due to insufficient gas permeability of the film. However, in Pattern 1, oxygen and carbon dioxide concentrations remained at about 6 % and 11-18%, respectively, and it was observed that yellowing and softening of the fruit was suppressed. On the other hand, in film packaging with 0.1% perforation, yellowing and softening were observed.

収録刊行物

  • 日本食品保蔵科学会誌 = Food preservation science  

    日本食品保蔵科学会誌 = Food preservation science 34(2), 71-74, 2008-03-30 

    日本食品保蔵科学会

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キーワード

各種コード

  • NII論文ID(NAID)
    10021183935
  • NII書誌ID(NCID)
    AA11178236
  • 本文言語コード
    JPN
  • 資料種別
    NOT
  • ISSN
    13441213
  • NDL 記事登録ID
    9467467
  • NDL 雑誌分類
    ZR6(科学技術--農林水産) // ZP34(科学技術--食品工学・工業)
  • NDL 請求記号
    Z18-1101
  • データ提供元
    CJP書誌  NDL  IR  J-STAGE 
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