食品廃棄物の発生抑制の事例 Control of Food Waste Generation

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著者

    • 高橋 巧一 TAKAHASI Koichi
    • (株)小田急ビルサービス 環境事業部小田急フードエコロジーセンター Odakyu Building Service Co. Ltd

抄録

小田急グループによって開設された食品リサイクル飼料化施設「小田急フードエコロジーセンター」の取組事例を紹介し, 食品廃棄物の排出事業者ごとの内容物やその傾向, 発生抑制のためのポイントを述べた。大きくは食品廃棄物の日々の計量とそのデータ分析が重要であり, 計量をどのように行うか, さらに従業員への啓発・教育も各階層によって, 働きかけ方や指導の方法が異なる点も言及した。

This paper introduces a case study on approaches being used with regard to food recycling at the Odakyu Food Ecology Center, which was established by the Odakyu Group. Points discussed include contents of the food waste being disposed of, general trends, and the control of waste generation. Data collection to measure daily food waste and its analysis was found to be an important issue, along with the development of methods for raising awareness of the importance of food recycling and also keeping track of the amounts of waste being generated. Setting up guidance programs to enlighten and teach the employees at every level is seen to be critical.

収録刊行物

  • 廃棄物学会誌 = WASTE MANAGEMENT RESEARCH  

    廃棄物学会誌 = WASTE MANAGEMENT RESEARCH 19(4), 171-176, 2008-07-31 

    Japan Society of Material Cycles and Waste Management

各種コード

  • NII論文ID(NAID)
    10021194882
  • NII書誌ID(NCID)
    AN10414674
  • 本文言語コード
    JPN
  • 資料種別
    REV
  • ISSN
    09170855
  • NDL 記事登録ID
    9649394
  • NDL 雑誌分類
    ZN5(科学技術--建設工学・建設業--都市工学・衛生工学)
  • NDL 請求記号
    Z16-2213
  • データ提供元
    CJP書誌  NDL  J-STAGE 
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