数種青果物に対する呼吸に基づくアスコルビン酸含量変化予測モデルの適用性 Applicability of a Respiration-Based Ascorbic Acid Prediction Model to a Range of Selected Vegetables

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抄録

先に提案した呼吸量を関数としたブロッコリーの総アスコルビン酸 (AA, 還元型および酸化型アスコルビン酸の総量) 含量変化予測モデルの広範な青果物における適用性を検証するため, キャベツ, カリフラワー, ホウレンソウおよびピーマンを対象に, 種々の温度環境 (5, 10, 20, 30℃) に貯蔵した際の, AA含量変化とCO<sub>2</sub>排出速度との関係について検討した。AA含量の初期値に対する割合 (<i>AA<sub>rel</sub></i>, %) を積算呼吸量 (<i>AR<sub>CO<sub>2</sub></sub></i>) に対してプロットした結果, キャベツ, カリフラワーおよびホウレンソウの<i>AA<sub>rel</sub></i>は<i>AR<sub>CO<sub>2</sub></sub></i>の増加に伴い減少し, これらの関係は先に提案したモデル式 (<i>AA<sub>rel</sub></i>=100exp (-β<i>AR<sub>CO<sub>2</sub></sub></i>)) によってうまく表現できた。一方, ピーマンでは上記の関係は認められず, モデルの限界性が示された。また, 回帰係数 (パラメータβ) の同等性について統計解析したところ, <i>Brassica</i> 種であるブロッコリー, キャベツ, カリフラワーの間では有意差がなかったが, <i>Spinacia</i> 種であるホウレンソウのβ値は, 他の品目と有意に異なった。本研究により, 提案したモデルはブロッコリーのみならず他の品目にも適用できることが示され, これら品目の最適な流通設計を行うための有用なツールとなろう。

To confirm the applicability of the respiration-based total ascorbic acid (AA; L-ascorbic and dehydroascorbic acids) prediction model, described in our previous research, to a wide range of commodities, the relationship between AA change and the CO<sub>2</sub> production rate in stored cabbage, cauliflower, spinach and green pepper was investigated in an experiment involving various temperature conditions (5, 10, 20 and 30°C). The percentage of relative AA (<i>AA<sub>rel</sub></i>), which was normalized against the initial value, was plotted against the accumulated amount of CO<sub>2</sub> production (<i>AR<sub>CO<sub>2</sub></sub></i>). <i>AA<sub>rel</sub></i> decreased with increasing <i>AR<sub>CO<sub>2</sub></sub></i> in cabbage, cauliflower and spinach. The relationship between <i>AA<sub>rel</sub></i> and <i>AR<sub>CO<sub>2</sub></sub></i> was well expressed by the equation (<i>AA<sub>rel</sub></i>=100 exp (-β <i>AR<sub>CO<sub>2</sub></sub></i>)) in these products. On the other hand, this relationship could not be observed in green pepper (<i>Capsicum</i>), which was considered a limitation of the model. The statistical test for homogeneity of regression coefficients showed that there was no difference among the β parameters of broccoli (previous data), cabbage and cauliflower, all of which belong to the genus <i>Brassica</i>. The β parameter of spinach, belonging to the genus <i>Spinacia</i>, was significantly different from the other commodities. The results obtained in this study showed that our proposed model is applicable to not only for broccoli but also for other commodities. The model could be a useful tool in designing the optimum distribution chain for these products.

収録刊行物

  • 農業機械學會誌  

    農業機械學會誌 70(3), 74-81, 2008-05-01 

    The Japanese Society of Agricultural Machinery and Food Engineers

参考文献:  37件

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各種コード

  • NII論文ID(NAID)
    10021227810
  • NII書誌ID(NCID)
    AN00200470
  • 本文言語コード
    ENG
  • 資料種別
    ART
  • ISSN
    02852543
  • NDL 記事登録ID
    9503003
  • NDL 雑誌分類
    ZR7(科学技術--農林水産--農産)
  • NDL 請求記号
    Z18-387
  • データ提供元
    CJP書誌  NDL  J-STAGE 
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