Nutrition therapy for patients with chronic pancreatitis

  • ITO Tetsuhide
    Department of Medicine and Bioregulatory Science, Graduate School of Medical Sciences, Kyushu University
  • YASUDA Mikihiko
    Department of Medicine and Bioregulatory Science, Graduate School of Medical Sciences, Kyushu University
  • KAWABE Ken
    Department of Medicine and Bioregulatory Science, Graduate School of Medical Sciences, Kyushu University
  • OONO Takamasa
    Department of Medicine and Bioregulatory Science, Graduate School of Medical Sciences, Kyushu University
  • KAKU Toyoma
    Department of Medicine and Bioregulatory Science, Graduate School of Medical Sciences, Kyushu University
  • HISANO Terumasa
    Department of Medicine and Bioregulatory Science, Graduate School of Medical Sciences, Kyushu University

Bibliographic Information

Other Title
  • 慢性膵炎の栄養療法

Search this article

Abstract

慢性膵炎においては病期にあった栄養療法が必要である.代償期では,疼痛予防,急性再燃の予防を主眼とした栄養管理が主体となり,膵への過度の刺激を避ける食事療法,特に脂肪制限が重要である.非代償期では,栄養療法に加え適切な薬物療法を行わないと消化吸収障害および膵性糖尿病が顕在化することで低栄養状態が進行する.便中への脂肪喪失を考えても一律に低脂肪食を指導すべきでなく,十分量の脂肪を摂取させ,十分量の消化酵素剤を投与すべきである.また,膵性糖尿病の治療は,消化酵素剤を投与した上でインスリン量を決定する必要がある.栄養状態を改善することが重要であり,高血糖回避のためのエネルギー制限は必要でない.<br>

Journal

Citations (4)*help

See more

References(32)*help

See more

Details 詳細情報について

Report a problem

Back to top