麦茶製造副産物の第一胃内消化特性と栄養価 Analysis of in situ Ruminal Disappearance and Nutritive Value of Barley Water Residue

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抄録

麦茶の製造過程で産出する麦茶製造副産物(麦茶粕)の飼料特性を検討した.麦茶粕は原料大麦と比べ溶解性タンパク質,結合性タンパク質,細胞壁の有機物部分および酸性デタージェント繊維を多く含有していた.麦茶粕のデンプンや粗タンパク質(CP)の第一胃内消失率は培養初期において原料大麦よりも高く推移したものの,その後のCPの消失率は全体的に低く推移した.アルファルファキューブを基礎飼料とした飼料をヤギに給与して麦茶粕の栄養価(乾物中)を推定すると可消化養分総量(TDN)が71.0%,可消化粗タンパク質が2.9%,可消化エネルギーが12.85MJ/kg,代謝エネルギーが10.67MJ/kgと求められ,麦茶粕は一般的に用いられている大麦の8割程度のエネルギー価を有することが明らかとなった.

This experiment was undertaken to determine the possibility of barley water residue as feeds. Soluble protein/crude protein (CP)%, binding protein/CP%, organic cell wall% and acid detergent fiber% were higher in barley water residue than in barley, and the starch and CP in barley water residue showed high ruminal disappearance in the early incubation time. In order to investigate the digestibility and nutritive value of barley water residue, six Japanese native goats were fed the diets consisting of barley water residue and alfalfa cube (1: 2 on dry matter basis) or alfalfa cube. It was estimated that total digestible nutrient, digestible CP, digestible energy and metabolizable energy of barley water residue were 71.0%/DM, 2.9%/DM, 12.85MJ/kgDM and 10.67MJ/kgDM, respectively. It is suggested that barley water residue would be a new promising feed resources.

収録刊行物

  • 日本畜産學會報 = The Japanese journal of zootechnical science  

    日本畜産學會報 = The Japanese journal of zootechnical science 71(8), J252-J257, 2000-04-25 

    Japanese Society of Animal Science

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各種コード

  • NII論文ID(NAID)
    10021719981
  • NII書誌ID(NCID)
    AN00195188
  • 本文言語コード
    JPN
  • 資料種別
    ART
  • ISSN
    1346907X
  • データ提供元
    CJP書誌  CJP引用  J-STAGE 
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