ルーメンプロトゾア Entodinium caudatum の2,6-ジアミノピメリン酸脱炭酸酵素の精製および諸性質 Purification and Some Properties of 2,6-Diaminopimelate Decarboxylase from Rumen Protozoon, Entodinium caudatum

この論文にアクセスする

この論文をさがす

著者

抄録

本研究では,ルーメンプロトゾアEntodinium caudatumの無細胞抽出液から,硫安分画の後,ヒドロキシアパルトタイト,DEAD-セルロースおよびセファデックスG-150などのカラムクロマトグラフィーによって,2,6-ジアミノピメリン酸脱炭酸酵素(EC4.1.1.20)を精製した.この酵素の分子量はSDS-PAGEにより54,000と推定された.精製されたこの酵素の最適pHは6.3でpH 5.0~6.8の範囲で高い触媒作用が見られた.また,この酵素は60°C以下では安定で,最適温度は50°Cであったが,70°Cでは活性が完全に消失した.一方,2,6-ジァミノピメリン酸に対する基質親和性の尺度を示すミカエリス定数(Km)は0.8mMであった.本酵素の安定化のたあには,ピリドキサルリン酸(PLP)のほか2-メルカプトエタノールやジチオトレイトールなどのチオール基が必要であった.ビリドキシン誘導体の中では,PLPのみが安定化に有効であった.

Diaminopimelate decarboxylase (EC4.1.1.20) from a cell free extract of a rumen protozoon Entodinium caudatum was purified 430-folds by ammonium sulphate precipitation and column chromatography with hydroxylapatite, DEAE-cellulose and sephadex G-150. The molecular weight of the enzyme was estimated to be 54, 000 by sodium dodecyl sulphate polyacrylamide gel electrophoresis (SDS-PAGE). The optimal pH for catalytic activity of the purified enzyme from E. caudatum was found to be 6.3 and catalytic activities were retained between 5.0 and 6.8. The optimal temperature was 50°C. The enzyme was stable at below 60°C and the activity was completely lost at 65°C. For the stability of the enzyme the presence of pyridoxal 5'-phosphate (PLP) and thiol group such as 2-mercaptoethanol and dithiothreitol were necessary. PLP was the only pyridoxine derivative which acted as a cofactor. The Michaelis constant (Km) of this enzyme for 2, 6-diaminopimelate was 0.8mM.

収録刊行物

  • 日本畜産學會報 = The Japanese journal of zootechnical science  

    日本畜産學會報 = The Japanese journal of zootechnical science 69(11), 1012-1019, 1998-11-25 

    Japanese Society of Animal Science

参考文献:  24件

参考文献を見るにはログインが必要です。ユーザIDをお持ちでない方は新規登録してください。

各種コード

  • NII論文ID(NAID)
    10021724697
  • NII書誌ID(NCID)
    AN00195188
  • 本文言語コード
    ENG
  • 資料種別
    ART
  • ISSN
    1346907X
  • データ提供元
    CJP書誌  J-STAGE 
ページトップへ