肥育ステージの異なるホルスタイン種去勢牛における皮下脂肪細胞の大きさと脂肪合成能との関連 The Relationship Between Lipogenic Activity and the Size of Adipocytes from Subcutaneous Adipose Tissue of Holstein Steers During the Fattening Period

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抄録

肥育過程における肉用牛の皮下脂肪組織の脂肪細胞の発達と,脂肪合成能との関連を明らかにするため,ホルスタイン種去勢牛における脂肪合成能を単離脂肪細胞におけるグルコースや酢酸の総脂質への取り込み量によって評価した.皮下脂肪細胞の平均直径は肥育過程の進行とともに増加し,単離脂肪細胞におけるグルコースや酢酸の総脂質への取り込み量はこの増加に伴い有意に増加した(P<0.05).脂肪細胞の平均直径とグルコースや酢酸の脂質への取り込み量との間にはそれぞれr=0.74, 0.87の相関が見られた(P<0.05).また,肥育前期および後期牛の脂肪組織から得た単離脂肪細胞を,7種類のナイロンメッシュで篩別し,6分画に分け,直径の異なる単離脂肪細胞における脂肪合成能を調べた.酢酸,グルコースの総脂質への取り込み量は,肥育前期去勢牛から得た細胞より,肥育後期の方が多く,酢酸/グルコースの取り込み比も大きかった(P<0.05).肥育前期牛の脂肪細胞におけるグルコースおよび酢酸の総脂質への取り込み量は,細胞の大きさによる分画間に有意な差があり(P<0.05),脂肪細胞直径の大きさの順に従って多くなり,細胞の大きさと脂質への基質取り込み量との問には酢酸,グルコースとも有意な相関が見られた(r=0.72; P<0.05).肥育後期牛の脂肪細胞におけるグルコースの総脂質への取り込み量も,細胞の大きさによる分画間に,有意な差があり(P<0.05),直径の小さい細胞から大きい細胞の順で多くなり,取り込み量と細胞の大きさとの間の相関係数は0.79であった(P<0.55).一方,肥育後期牛の脂肪細胞における酢酸の総脂質への取り込み量は,細胞径による分画間に,有意な差があり(P<0.05),直径116μm以下の脂肪細胞分画では,細胞直径の大きさの順に従って取り込み量は多くなったが,直径116μm以上の細胞では,直径の大きさの順に従って,その取り込み量が少なくなった(P<0.05).

Isolated adipocytes were used to evaluate the lipogenic activity in subcutaneous adipose tissue of Holstein steers during various fattening periods. During the fattening period, both the mean diameter of adipocytes and the lipogenesis increased continually. There was a positive correlation between the mean diameter of adipocytes and the lipogenesis from glucose (r =0.74, P<0.05) or from acetate (r=0.81, P<0.05). Further, the relationship between the size of adipocyte and the lipogenic activity was investigated. It can be done through measuring the incorporation rate of substrates into lipids in each fraction of adipocytes which were separated by meshes. It was shown that both the incorporation rate of glucose or acetate into lipids and the relative contribution ratio of incorporation rate of acetate to glucose in the adipocytes taken from finishing steers, were significantly larger (P<0.05) than those from the early fattening steers. In the adipocytes which were taken from early fattening steers, the incorporation rate of glucose or acetate into lipids became larger with increment of the mean diameter from fraction 1 (33μm) to fraction 6 (139μm) (both: r=0.72, P<0.05). In the adipocytes which were taken from finishing fattening steers, the incorporation rate of glucose into lipids increased with the increment of the mean diameter from fraction 1 (36μm) to fraction 6 (164μm) (r=0.79, P<0.05), while the incorporation rate of acetate into lipids increased only with increment of the mean diameter from fraction 1 (36μm) to fraction 4 (116μm), then decreased with the increment of the mean diameter from fraction 4( 116μm) to those very large adipocytes in fraction 6 (164μm).

収録刊行物

  • 日本畜産學會報 = The Japanese journal of zootechnical science  

    日本畜産學會報 = The Japanese journal of zootechnical science 69(5), 424-432, 1998-05-25 

    Japanese Society of Animal Science

参考文献:  21件

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各種コード

  • NII論文ID(NAID)
    10021726062
  • NII書誌ID(NCID)
    AN00195188
  • 本文言語コード
    ENG
  • 資料種別
    ART
  • ISSN
    1346907X
  • データ提供元
    CJP書誌  J-STAGE 
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