蒸煮・爆砕処理が小麦わらの成分含量およびその反芻胃内分解様相に及ぼす影響 Effect of Steam-Explosion of Wheat Straw on its Chemical Composition and Ruminal Degradation Characteristics

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抄録

蒸煮•爆砕処理した小麦わらの化学成分の変化およびそれらの反芻胃内分解様相を調べ,これをもとに処理効果の機序解明を試みた.蒸煮•爆砕処理は,4cmの長さに細切した小麦わらを10kg/cm<sup>2</sup>の圧力で10分間蒸煮し,さらに12kg/cm<sup>2</sup>まで圧力を上げて爆砕したものを処理1とし,8kg/cm<sup>2</sup>の圧力で10分間蒸煮し,さらに圧力を13kg/cm<sup>2</sup>まで上げて爆砕したものを処理2とした.無処理の小麦わらを対照区とした.これらのサンプルをナイロンパッグ法によりオーッ乾草を単独給与しためん羊の反芻胃内で培養した.蒸煮•爆砕処理により中性デタージェント繊維(NDF)およびヘミセルロース含量が減少した.乾物の易消化分画が両処理とも有意に増加し(P〈0.05),不消化分画は両処理とも有意に減少した(P〈0.05).処理1および処理2ともNDFならびにヘミセルロースの分解遅滞時間が有意に短縮し(P〈0.05),培養初期の消失様相が改善された.また,処理1では,ヘミセルロースの分解速度も有意に増加した(P〈0.05).セルロースの可消化分画は処理1で有意に増加した(P〈0.05).酸性デタージェントリグニン(ADL)の分解遅滞時間は両処理とも有意に短縮した(P〈0.05).また,ADLの可消化分画は,処理1で有意に増加(P〈0.05)した.以上の結果から,この蒸煮•爆砕処理が繊維成分中のヘミセルロースおよびセルロース分画に対するリグニンの被覆あるいは化学的結合の解離を促進し,反芻胃内微生物による発酵分解を増加させたことが示唆されると結論した.

Changes in chemical composition of steam-exploded wheat straw and its ruminal degradation characteristics were determined by in situ incubation to clarify the mechanism of effect of steam-explosion on wheat straw. The steam-explosion has been done under two different conditions such as, 1) steamed for 10min under the pressure of 10kg/cm<sup>2</sup> and exploded at the pressure of 12kg/cm<sup>2</sup> (treatment 1), and 2) steamed for 10min under the pressure of 8kg/cm<sup>2</sup> and exploded at 13kg/cm<sup>2</sup> (treatment 2). Wheat straw cut to 4cm was used as a control. Samples of wheat straw with and without treatment were incubated in the rumen of sheep given oats hay as a sole diet. Steam-explosion treatment reduced concentrations of neutral detergent fiber (NDF) and hemicellulose (HC), but increased that of cellular contents. Fast degradable fraction of dry matter was significantly increased, but indigestible fraction decreased in both treatments (P〈 0.05). Discrete lag time of NDF and HC was significantly shortened in samples of treatments 1 and 2. The degradation rate of HC was significantly increased in samples of treatment 1 (P〈0.05). The digestible fraction of cellulose was significantly increased in samples of treatment 1 (P〈0.05). Discrete lag time of acid detergent lignin (ADL) was significantly shortened in both treatments (P〈0.05). The degradable fraction of ADL was significantly increased in samples of treatment 1 (P〈0.05). From these results, it is concluded that effect of steam-explosion is to loosen or to promote decomposition of lignin covering or bounding chemically with cellulose and hemicellulose in fibrous fraction and to expose them to the attack of ruminal microorganisms.

収録刊行物

  • 日本畜産學會報 = The Japanese journal of zootechnical science  

    日本畜産學會報 = The Japanese journal of zootechnical science 69(3), 293-298, 1998-03-25 

    Japanese Society of Animal Science

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各種コード

  • NII論文ID(NAID)
    10021726691
  • NII書誌ID(NCID)
    AN00195188
  • 本文言語コード
    JPN
  • 資料種別
    ART
  • ISSN
    1346907X
  • データ提供元
    CJP書誌  CJP引用  J-STAGE 
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