ビタミンAが黒毛和種肥育牛の肉質, 増体および血液中ホルモン濃度に及ぼす影響 Effects of Vitamin A on Beef Quality, Weight Gain, and Serum Concentrations of Thyroid Hormones, Insulin-like Growth Factor-I, and Insulin in Japanese Black Steers

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抄録

ビタミンAの肉質,増体に対する影響を調べ,さらに,ビタミンAの作用機序を検討するために,まず,血液中の甲状腺ホルモン,インスリン様成長因子I(IGF-I)およびインスリン濃度を調べた.14ヵ月齢の黒毛和種去勢牛8頭を用い,高ビタミンA群(4頭)と低ビタミンA群(4頭)に分け,高ビタミンA群にはビタミンA303mgを毎月筋肉内注射した.21~23および26~27ヵ月齢時には低ビタミンA群のビタミンA欠乏症を防止するためビタミンAを飼料に添加した(約100μg/kg飼料).血清中ビタミンA濃度は高ビタミンA群は試験期間中25μg/dl以上の高い値で推移したが,低ビタミンA群は20ヵ月齢で6.6±1.6μg/dlまで低下し,それ以降は10μg/dl前後で推移した.飼料摂取量には差が見られなかったが,増体重は高ビタミンA群が重くなった.脂肪交雑は低ビタミンA群が高ビタミンA群よりも有意に高くなった.皮下脂肪厚は高ビタミンA群が有意に厚くなった.血清中IGF-I濃度は低ビタミンA群は徐々に低下し,18ヵ月齢以降は試験開始時と比べ有意に低い値となった.サイロキシンは両群で有意差は認められなかったが,トリヨードサイロニンは低ビタミンA群が有意に低い値を示した時期があった.また,21,29ヵ月齢時にインスリン(0.2U/kg体重)およびグルコース(0.2g/kg体重)を負荷し,インスリンおよびグルコース濃度の推移を調べたところ,インスリン負荷による血漿中グルコース濃度の変化には両群の間に差は認められなかった.また,グルコース負荷によりインスリン濃度は両群ともに著しく上昇したが,インスリンの反応下面積は両群に有意な差は認められなかった.以上の結果から,ビタミンAの摂取量を少なくすると脂肪交雑が良くなり,血液中IGF-Iおよびトリヨードサイロニン濃度が低くなることが示唆された.

The effects of vitamin A on the beef quality, weight gain, and serum concentrations of thyroid hormones, insulin-like growth factor-I (IGF-I), and insulin in Japanese Black steers were investigated. Eight Japanese Black steers which were 14 months old were divided into two groups: high vitamin A group (H) and low vitamin A group (L). The animals in H were injected with 303 mg of vitamin A intramuscularly every month. All steers were given vitamin A added to the feed (approximately 100μg/kg feed) at the age of 21-23 and 26-27 months to prevent manifestation of clinical VA deficiency. Although there was no difference in feed intake between H and L, the average daily gain (ADG) in H was greater than that in L. The beef marbling in L was significantly better than that in H. The backfat depth in H was significantly thicker than that in L. The serum IGF-I concentrations in L gradually decreased and after the age of 18 months were significantly lower than those at the beginning of the experiment. The serum triiodothyronine concentrations in L were significantly lower than those in H during some periods. The change in the plasma glucose concentrations after the insulin injections (0.2U/kg body weight) was similar in H and L. The glucose infusions (0.2g/kg body weight) caused a marked increase in the plasma insulin concentrations in H and L, and both H and L showed similar areas under curves of plasma insulin levels which were above the basal levels. These results suggested that restricted vitamin A intake led to lower ADG, better beef marbling and lower serum IGF-I and triiodothyronine concentrations.

収録刊行物

  • 日本畜産學會報 = The Japanese journal of zootechnical science  

    日本畜産學會報 = The Japanese journal of zootechnical science 69(2), 90-99, 1998-02-25 

    Japanese Society of Animal Science

参考文献:  30件

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各種コード

  • NII論文ID(NAID)
    10021726733
  • NII書誌ID(NCID)
    AN00195188
  • 本文言語コード
    ENG
  • 資料種別
    ART
  • ISSN
    1346907X
  • データ提供元
    CJP書誌  J-STAGE 
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