ブタ盲腸内容液による難消化性オリゴ糖発酵に及ぼすpHの影響 Effect of pH on Oligosaccharide Fermentation by Porcine Cecal Digesta

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抄録

単胃動物の盲腸や結腸で乳酸やコハク酸が蓄積することがあり,しばしば大腸の機能を阻害することが知られている.本実験では,ブタ大腸における難消化性オリゴ糖の発酵から乳酸やコハク酸が蓄積してくるpH条件を知るために,ブタ盲腸液を用いた<i>in vitro</i>試験を行った.キシロフラクトオリゴ糖,イソマルトオリゴ糖,およびラフィノースをpH4.0, 4.5, 5.6, 5.8, 6.0, 7.0, 7.5に調整した緩衝液中でブタ盲腸液と培養した.乳酸•酢酸•プロピオン酸•酪酸が生成した主なカルボン酸であった.統計処理の結果,ギ酸以外のカルボン酸の生成に対して,培地のpHならびにオリゴ糖種とpHの交互作用の影響が有意であった.乳酸は一般に低い初発pHで蓄積したが,蓄積の見られるpHはオリゴ糖によって異なり,イソマルトオリゴ糖では5.0,ラフィノースとキシロフラクトオリゴ糖では6.0であった.また乳酸の生成モル比率は,キシロフラクトオリゴ糖を除いて,培養時間が経過するほど減少した.大腸内容物のpHを少なくとも6.0以上に維持すればオヴゴ糖の給与による乳酸の蓄積を防げるものと判断された.

Lactate and succinate sometimes accumulate in the cecum and colon of monogastric animals, often resulting in disturbed gut function. The present study assessed the critical point of digesta pH at which lactate and succinate begins to accumulate during fermentation of oligosaccharides under the pig cecal <i>in vitro</i> conditions. Xylosylfructoside, isomaltooligosaccharides and raffinose were incubated with pig cecal digesta dissolved in one of seven buffers with different pHs (4.0, 4.5, 5.6, 5.8, 6.0, 7.0 and 7.5). Lactate, acetate, propionate and butyrate were predominantly produced. The production of acids was significantly affected by initial pH of culture, oligosaccharides and two-way interaction effect between sugar and pH except for formate. Lactate accumulated under conditions of initial low pH. The critical initial pH that induced lactic acid fermentation depended on the type of oligosaccharides; 5.0 for isomaltooligosaccharides and 6.0 for raffinose and xylosylfructoside at 6h incubation. Lactate molar ratio decreased along with incubation except for xylosylfructoside. Induction of lactic acid fermentation in large intestine can be avoided if digesta pH is maintained at least above 6.0 when oligosaccharides are fed to the pig.

収録刊行物

  • 日本畜産學會報 = The Japanese journal of zootechnical science  

    日本畜産學會報 = The Japanese journal of zootechnical science 69(2), 100-107, 1998-02-25 

    Japanese Society of Animal Science

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各種コード

  • NII論文ID(NAID)
    10021726764
  • NII書誌ID(NCID)
    AN00195188
  • 本文言語コード
    ENG
  • 資料種別
    ART
  • ISSN
    1346907X
  • データ提供元
    CJP書誌  CJP引用  J-STAGE 
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