リンゴ果実における青かび病の発生と防除 Occurrence and prevention of blue mold disease in apples

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著者

    • 須崎 浩一 SUZAKI Koichi
    • 独立行政法人 農業・食品産業技術総合研究機構 果樹研究所 果樹病害研究チーム Plant Pathology Research Team, National Institute of Fruit Tree Science
    • 伊藤 伝 ITO Tsutae
    • 独立行政法人 農業・食品産業技術総合研究機構 果樹研究所 果樹病害研究チーム Plant Pathology Research Team, National Institute of Fruit Tree Science
    • 兼松 聡子 KANEMATSU Satoko
    • 独立行政法人 農業・食品産業技術総合研究機構 果樹研究所 果樹病害研究チーム Plant Pathology Research Team, National Institute of Fruit Tree Science

抄録

果樹研究所内のリンゴ園から傷害を受けた果実を採集し,リンゴ青かび病菌<i>Penicillium expansum</i> の分離を試みた.その結果,果皮に裂開があり地面に落ちていた果実から青かび病菌を分離した.さらに国内の複数リンゴジュース工場においても,貯蔵中の原料果実から青かび病菌の分離される場合があった.次いで果実表面の傷の種類と発病との関係を調べた.その結果,果肉が露出するような大きな傷を与えた果実では全て発病した.人為的な付傷処理を行っていない果実においても接種により発病がみられ,腐敗は「つる割れ」,「果面の荒れ」および「果点」から始まっていた.また,リンゴ青かび病の防除技術について,生物農薬の利用および貯蔵法の改良を検討した.市販の複数の生物農薬において<i>Erwinia carotovora</i>製剤が本病に対して高い予防効果を示した.青かび病の発生抑制にはCA(controlled atmosphere)貯蔵が有効である.近年「鮮度保持フィルム」を用いてCA 貯蔵と同様な環境を再現するMA(modified atmosphere)包装が実用化されていることから,MA 包装により青かび病防除が可能かどうかを検討した.青かび病菌を接種したリンゴ果実を,鮮度保持フィルムを用いて作製した袋(以下,MA 袋)に収納し,一定期間放置後に生じた腐敗の大きさと腐敗中に蓄積したパツリン量を調べた.MA 袋に収納した果実では腐敗の進展が抑制されたとともにパツリンの蓄積も著しく抑制された.

Damaged fruit was collected from the apple orchard at the National Institute of Fruit Tree Science and tests were conducted to isolate the apple blue mold pathogen <i>Penicillium expansum</i>. Blue mold pathogen was isolated from fruit with split skin or that had fallen to ground. The pathogen was also isolated from stored fruit raw material from a few domestic apple juice plants. The type of damage on the fruit surface and the occurrence of the disease were then investigated. All fruit with damage great enough to expose the interior of fruit was found to be infected. Fruit not damaged by human activity was observed to be infected by contact with the decay starting from stem-end fruit cracking, rough fruit skin and lenticels. Measures to prevent blue mold disease, including the use of biological agrochemicals and improvement of storage methods, were considered. Of the many commercial biological agrochemicals, <i>Erwinia carotovora</i> preparation was found to be highly effective in controlling this disease. CA (controlled atmosphere) storage was effective for controlling blue mold disease outbreaks. In the past few years "freshness preserving film" has been used to create the same type of atmosphere as CA storage when used in MA (modified atmosphere) packaging. Therefore, the effectiveness of MA packaging for preventing blue mold disease was investigated. Apple fruit inoculated with blue mold pathogen was placed in bags made with freshness preserving film (below MA-bags) After the passage of a set time, the size of decay areas and the amount of the mycotoxin patulin accumulating in the decay areas were measured. Storage in MA bags controlled the progress of fruit decay and markedly controlled patulin accumulation.

収録刊行物

  • マイコトキシン  

    マイコトキシン 58(2), 137-141, 2008-07-31 

    Japanese Society of Mycotoxicology

参考文献:  8件

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被引用文献:  1件

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各種コード

  • NII論文ID(NAID)
    10021920589
  • NII書誌ID(NCID)
    AN00334513
  • 本文言語コード
    JPN
  • 資料種別
    REV
  • ISSN
    02851466
  • データ提供元
    CJP書誌  CJP引用  J-STAGE 
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