食餌性トリプシンインヒビターはラットの血清中性脂肪を低下させる Dietary Trypsin Inhibitors Lower Serum Triacylglycerol Level in Rats

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著者

    • 田代 操 TASHIRO Misao
    • 武庫川女子大学生活環境学部食物栄養学科 Department of Food and Nutrition, School of Human Environmental Sciences, Mukogawa Women's University
    • 澤田 小百合 SAWADA Sayuri
    • 武庫川女子大学生活環境学部食物栄養学科 Department of Food and Nutrition, School of Human Environmental Sciences, Mukogawa Women's University
    • 竹田 早希 TAKEDA Saki
    • 武庫川女子大学生活環境学部食物栄養学科 Department of Food and Nutrition, School of Human Environmental Sciences, Mukogawa Women's University

抄録

TIの摂取は体内脂質代謝に変動を及ぼすとの仮説を検証するために,起源を異にする2種類のTIであるOMJPQとRBTIをそれぞれ0.2%含む飼料をWistar系の幼ラットに3週間与え,肝臓や血清における脂質含量の測定を含め動物に与える影響を調べた.<BR>その結果,体重増加量と飼料摂取量はC群に比べ両TI摂取群(OM群,RBTI群)に有意な差は示されず,TI摂取による生育抑制作用は認められなかった.一方,肝臓総脂質含量,肝臓中性脂肪含量については,C群に比べRBTI群で有意な低値を示し,また血清中性脂肪濃度については,C群に比べOM群とRBTI群で有意な低値を示した.また,膵臓重量,膵臓タンパク質量,膵臓酵素活性を測定したところ,C群に比べTI摂取群でいずれも高値傾向あるいは有意な高値を示し,TI摂取に伴う膵臓へのTrophic効果が観察された.<BR>以上より,食餌性のTIは体内脂質代謝に影響を与え,その結果として血清中性脂肪濃度を低下さすことが示された.またその作用はTIの有する膵臓外分泌機能亢進効果と深く関連することが示唆された.

As dietary trypsin inhibitors are thought to cause alteration in exocrine pancreatic function that results in increased energy expenditure, we investigated whether these inhibitors affect lipid metabolism in humans or experimental animals. Five-week-old male Wistar rats were fed experimental diets of a 20% casein control diet or trypsin inhibitor (TI) diets containing 0.2% Japanese quail ovomucoid or rice bran trypsin inhibitor for 3 weeks. Liver and serum lipids were measured and pancreata were collected for trypsin, chymotrypsin, and amylase assays. No significant differences were observed in feed intake and body weight gain between the control and TI groups. The TI groups had significantly lower serum triacylglycerol levels, yet no change in liver and serum cholesterol levels. Dietary TIs led to increased pancreatic weights and elevated trypsin, chymotrypsin, and amylase levels in the pancreata. These findings support our hypothesis that dietary TIs affect lipid metabolism. Moreover, we found that dietary TIs have a serum triacylglycerol-lowering function related to the increased pancreatic function.

収録刊行物

  • 日本食品科学工学会誌 : Nippon shokuhin kagaku kogaku kaishi = Journal of the Japanese Society for Food Science and Technology  

    日本食品科学工学会誌 : Nippon shokuhin kagaku kogaku kaishi = Journal of the Japanese Society for Food Science and Technology 55(9), 416-420, 2008-09-15 

    Japanese Society for Food Science and Technology

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各種コード

  • NII論文ID(NAID)
    10021924151
  • NII書誌ID(NCID)
    AN10467499
  • 本文言語コード
    JPN
  • 資料種別
    ART
  • ISSN
    1341027X
  • NDL 記事登録ID
    9642591
  • NDL 雑誌分類
    ZP34(科学技術--食品工学・工業)
  • NDL 請求記号
    Z17-126
  • データ提供元
    CJP書誌  CJP引用  NDL  J-STAGE 
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