加工食品中のジベンゾイルチアミンを含む総ビタミンB_1新規定量法 A Novel Method for Determining Total Vitamin B_1 in Processed Food Enriched with Dibenzoyl Thiamine

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抄録

ジベンゾイルチアミン(DBT)を含有する加工食品中のビタミンB<SUB>1</SUB> (チアミン塩酸塩)総量を正確に測定する目的で,タカジアスターゼによる酵素分解後,さらにDBTをアルカリ加水分解し,遊離するチアミンをカラムスイッチング法にてプレカラム精製を行い,高速液体クロマトグラフ法にて定量する方法を検討した.<BR>(1)DBTをチアミンに完全にアルカリ加水分解させるため,システイン存在下,0.49mol/L水酸化ナトリウム溶液中,室温で30分間反応させる条件を確立した.なお,本条件下で加水分解後のチアミンが安定なことを確認した.<BR>(2)0.002~1.0μg/mlの濃度におけるチアミン塩酸塩標準溶液の直線性は,相関係数0.9999以上と良好であった.<BR>(3)DBT含有食品に対して,本試験法の相対標準偏差は2.2%,かつ差し引き添加回収率83~110%と良好な,繰り返し精度及び真度を確認した.<BR>(4)DBTを含まないビタミンB<SUB>1</SUB>含有食品について,本試験法の相対標準偏差は2.4%,かつ本試験法での定量値と公定法で得られた定量値を比較検討した結果,統計学的有意差を認めなかった(危険率5%).<BR>(5)定量下限は,クロマトグラムのS/Nより0.004mg/100gと推定されたことから,加工食品中のマトリックを考慮し,0.01mg/100gと設定することが妥当であろうと考えられた.<BR>以上より本試験法は,DBTの含有の有無に関わらず,加工食品中の総ビタミンB<SUB>1</SUB>を定量できることが示された.

Dibenzoyl Thiamine (DBT), a lipophilic derivative of vitamin B<SUB>1</SUB>, has been approved as a food additive in Japan. The use of DBT in a variety of processed food has increased recently due to the current consumer trend for "Vitamin-Rich" food products. However, there are no current methods that accurately measure the total vitamin B<SUB>1</SUB> in DBT-rich food due to the incomplete hydrolysis of DBT to thiamine. Although Takadiastase generally has been used for thiamine determination to liberate free-thiamine from its esterified forms, this incomplete hydrolysis of DBT causes underestimation of the total vitamin B<SUB>1</SUB> in processed food. Therefore, we added an alkaline-hydrolysis-step with NaOH to the Japanese official method for the nutritional food labeling to optimize the determination of total vitamin B<SUB>1</SUB>. After dephosphorylation using Takadiastase and complete hydrolysis of DBT to thiamine in 0.49mol/L NaOH, total vitamin B<SUB>1</SUB> was determined by the post-column HPLC method combined with a column-switching system. Through examining more than 60 samples of processed food with or without DBT, no significant matrix effects were observed. The recovery test obtained a little over 90% recovery and around 2% RSD for more than 20 samples containing DBT. Based on these results, we propose a novel and single validated procedure for accurately measuring the total vitamin B<SUB>1</SUB> content in processed food regardless of DBT content.

収録刊行物

  • 日本食品科学工学会誌 : Nippon shokuhin kagaku kogaku kaishi = Journal of the Japanese Society for Food Science and Technology

    日本食品科学工学会誌 : Nippon shokuhin kagaku kogaku kaishi = Journal of the Japanese Society for Food Science and Technology 55(9), 421-427, 2008-09-15

    Japanese Society for Food Science and Technology

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各種コード

  • NII論文ID(NAID)
    10021924166
  • NII書誌ID(NCID)
    AN10467499
  • 本文言語コード
    JPN
  • 資料種別
    ART
  • ISSN
    1341027X
  • NDL 記事登録ID
    9642621
  • NDL 雑誌分類
    ZP34(科学技術--食品工学・工業)
  • NDL 請求記号
    Z17-126
  • データ提供元
    CJP書誌  NDL  J-STAGE 
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