混合細菌群によるでんぷんの中温連続式水素発酵に及ぼすC/Nの影響 Effects of C/N on Mesophilic Continuous Hydrogen Fermentation of Starch by Mixed Culture

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抄録

混合細菌群による中温連続式水素発酵に及ぼすC/Nの影響を明らかにするために, C/Nを3~222に調製した基質を用いて連続実験を行った.実験は6基の完全混合型反応槽をそれぞれ異なるC/Nで運転した.本研究の結果, C/Nは中温連続式水素発酵において重要なパラメータであり, C/N3~22において効率的な水素発酵が可能であった.C/Nが22よりも大きくなると, 基質の分解率, VSS濃度および水素収率がそれぞれ低下した.C/N5における水素発酵の化学量論式は, でんぷん→1.67n H<SUB>2</SUB>+1.31n CO<SUB>2</SUB>+0.76n酪酸+0.54n酢酸+0.14n菌体 (C<SUB>5</SUB>H<SUB>8.42</SUB>O<SUB>2.98</SUB>N<SUB>0.99</SUB>S<SUB>0.02</SUB>) と表現できた.また, 水素生成細菌が生成した水素の一部は, 水素資化性ホモ酢酸生成細菌により消費されていることが示唆された.

The effects of C/N on mesophilic continuous hydrogen fermentation were investigated by varying C/N from 3 to 222. A total of 6 identical completely stirred tank reactors (CSTRs) were separately operated at each C/N. This study revealed that C/N is an important parameter for hydrogen fermentation. Suitable C/N values for mesophilic continuous hydrogen fermentation were between 3-22. When C/N was higher than 22, substrate degradation efficiency, bacterial growth and hydrogen yield were decreased, respectively. The stoichiometric equation of hydrogen fermentation at C/N 5 was expressed as follows: starch → 1.67n H<SUB>2</SUB> + 1.31n CO<SUB>2</SUB> + 0.76n butyrate + 0.54n acetate + 0.14n biomass (C<SUB>5</SUB>H<SUB>8.42</SUB>O<SUB>2.98</SUB>N<SUB>0.99</SUB>S<SUB>0.02</SUB>) . It was also indicated that part of the hydrogen produced was consumed by hydrogentrophic homoacetogenes.

収録刊行物

  • 環境技術 = ENVIRONMENTAL CONSERVATION ENGINEERING  

    環境技術 = ENVIRONMENTAL CONSERVATION ENGINEERING 37(9), 664-670, 2008-09-20 

    Society of Environmental Conservation Engineering

参考文献:  20件

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各種コード

  • NII論文ID(NAID)
    10021983163
  • NII書誌ID(NCID)
    AN00046213
  • 本文言語コード
    JPN
  • 資料種別
    ART
  • ISSN
    03889459
  • NDL 記事登録ID
    9653511
  • NDL 雑誌分類
    ZN5(科学技術--建設工学・建設業--都市工学・衛生工学)
  • NDL 請求記号
    Z16-834
  • データ提供元
    CJP書誌  NDL  J-STAGE 
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