地域食品産業振興を図る研究開発(第3回)紅麹菌を利用した機能性食品素材の開発
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- 河野 勇人
- 岡山県工業技術センター
書誌事項
- タイトル別名
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- Development of Functional Food Material Using Monascus Fungi
- チイキ ショクヒン サンギョウ シンコウ オ ハカル ケンキュウ カイハツ ダイ3カイ ベニコウジキン オ リヨウ シタ キノウセイ ショクヒン ソザイ ノ カイハツ
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抄録
Red mold rice, fermented by the genus Monascus (Beni-koji), is used as a traditional foodstuff in Asian countries. Beni-koji is effective in decreasing blood pressure, reducing plasma cholesterol levels, and preserving food. The solid fermentation of colored rice or coix lacryma-jobi with Monascus pilosus was examined. Culture methods for increasing the production of functional constituents and the addition of new functions, anti-oxidant activity and learning behavior, were examined. Beni-koji produced with M. pilosus is considered to be a contribution to the development of foods with high functionality.
収録刊行物
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- 日本食品科学工学会誌
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日本食品科学工学会誌 58 (2), 31-36, 2011
公益社団法人 日本食品科学工学会
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詳細情報 詳細情報について
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- CRID
- 1390001206409245184
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- NII論文ID
- 10027868669
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- NII書誌ID
- AN10467499
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- ISSN
- 18816681
- 1341027X
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- NDL書誌ID
- 10968662
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- 本文言語コード
- ja
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- データソース種別
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- JaLC
- IRDB
- NDL
- Crossref
- CiNii Articles
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- 抄録ライセンスフラグ
- 使用不可