歯周ポケットにおける病原酵素産生菌の分布 Distribution of Pathogenic Enzyme Producers in Periodontal Pockets with and without Acute Inflammation

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著者

    • 中垣 直毅 NAKAGAKI Naoki
    • 大阪歯科大学大学院歯学研究科歯周病学専攻(大阪歯科大学歯周病学講座) Graduate School of Dentistry (Periodontology), Osaka Dental University

抄録

歯周ポケットの組織破壊進展メカニズムのうち, 急性発作時におけるポケット内細菌の直接的病原因子を明らかにするために, 急性発作部位と非発作部位から細菌を分離し, 酵素および粘性物質産生性を検索するとともに, その産生菌を同定した. その結果, 非発作部位においてはcollagenaseおよびDNase産生菌の比率が高く, 平均値はそれぞれ22.0%, および18.4%であった. しかし, β-lactamase(5.7%)とtrypsin(5.1%)を除く他の酵素産生菌の比率は, いずれも5%以下であった. 一方, 急性発作部位においてもcollagenase およびDNaseの産生菌の比率は高く, それぞれ30.4%および22.6%であった. 加えて, trypsin産生菌の比率は17.6%を示した. しかし, 他の酵素産生菌の比率はいずれも5%以下であり, collagenase, DNaseおよびtrypsin産生菌が急性化に大きな影響を及ぼしていると考えられる. 酵素産生菌を同定した結果, 非発作部位でのcollagenase産生における優勢菌は"milleri" group streptcocci(16.0%)であり, ほかにもPrevotella, Lactobacillus, FusobacteriumおよびVeillonellaなどがcollagenaseを産生することが示された. 一方, 急性発作部位でのcollagenase産生においては, P. gingivalisが優勢であり, 53.7%を占め,ついでFusobacterium, "milleri" group streptococciの順であった. DNase産生菌としては, 非発作部位では"milleri" group streptococciがもっとも優勢であり, ついでP. intermedia, Lactobacillus, Actinomycesが上位にランクされた. 一方, 急性発作部位ではP. gingivalisが60.0%を占めた. Trypsin産生菌として, 非発作部位ではP. gingivalisが42.0%を占め優位であっだが, 急性発作部位では91.3%であった. 以上の結果から, いずれの酵素とも急性発作部位ではP. gingivalisが主役を演じており, 宿主側の防御要因が減弱したとき, なんらかの原因でP. gingivalisが選択的に増殖し, 病原的に働くと考えられる.

I examine the production of the hydrolytic enzymes β-lactamase, DNase, hyaluronidase, chondroitin sulfatase, lipase, lecithinase, collagenase, trypsin, chymotrypsin and viscous material in clinical strains isolated from periodontal pockets with and without acute inflammation. In pocket bacteria with acute inflammation, the distribution of collagenase, DNase and trypsin producers was 30.4, 22.6 and 17.6%, respectively. Other hydrolytic enzymeactive bacteria were found in less than 5% of all isolates. However, in cases without acute inflammation, the averages for collagenase and DNase producers were 22.0 and 18.4%, respectively. The ratios for other enzyme producers were less than 6.0%, suggesting that collagenase, DNase and trypsin producers may be involved in exacerbation of the disease. In cases with acute inflammation, Porphyromonas gingivalis was the predominant collagenase producer (33.9%), DNase producer (35.7%) and trypsin producer (82.9%). However, in cases without acute inflammation, "milleri" group streptococci were identified as the major producer of collagenase (16.0%) and DNase (31.8%). P. gingivalis was the predominant trypsin producer (42.0%), although it was a subordinant producer of collagenase (8.2%) and DNase (7.1%). The ratio of the above enzyme producers was highest in periodontal pockets with acute inflammation, lower in cases without acute inflammation, and lowest in acute periapical periodontitis cases. This indicates that pocket bacteria have considerable potential to induce acute inflammation.

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各種コード

  • NII論文ID(NAID)
    110001723600
  • NII書誌ID(NCID)
    AN00099810
  • 本文言語コード
    JPN
  • 資料種別
    雑誌論文
  • ISSN
    00306150
  • データ提供元
    CJP引用  NII-ELS 
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