ラッカセイの新鮮及び乾燥莢実における子実の水分移動と莢(作物生理・細胞工学) Influence of the Shell on the Moisture Content of Fresh and Dried Groundnut Seed(Crop Physiology and Cell Biology)

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抄録

ラッカセイの莢実の莢が子実の脱湿と吸湿に及ぼす影響をみるために, 大粒・厚莢の品種ナカテユタカと極小粒・薄莢の品種Chicoを用いて次の4実験を行った.(1)新鮮な莢実と剥き実を9日間, 28℃通風乾燥;(2)乾燥貯蔵した莢実と剥き実を水で飽和したバーミキュライト培地に播種(28℃, 深さ3cm, 6日および5日間);(3)同じ莢実と剥き実を室温(25〜28℃)で約13週間, 高湿(相対湿度89〜99%)の気中に置く;および, (4)同じく, 低湿(同26〜28%)の気中に置く.これらの実験で, 莢による子実の脱湿や吸湿の阻害と, その時間的変化の品種間差異が見られたのは, 子葉組織または培地の液相の水分が気相に変化して移動する(1)と(2)の場合のみで, (3)と(4)の気相の水分の移動では莢の影響は全く見られなかった.また, (2)と(3)の両品種で約12時間の"imbibition"期が観察されたが, (2)では, 剥き実の子実の発芽(根)が莢実よりも早く, しかし, より高い含水率で始まった.(3)では, 吸湿がごく緩慢で, 両品種で発芽開始含水率に達せず, 発芽は起こらなかった.以上の結果は, 莢が子実の保護だけでなく, 液相水分の移動において, 子実の水分の調整機能をもつことを示唆するものと考えられた.

The influence of the shell on the moisture of groundnut seed was examined using two cultivars, Nakateyutaka, which had a large seed with a thick shell and Chico, which had a very small seed with a thin shell. In group 1, freshly harvested seeds were shelled or unshelled and forced air-dried at 28℃ for 9 days. In group 2, the shelled and unshelled seeds after dry storage (dried seeds) were sown in vermiculite at a 3-cm depth at 28℃ and grown for 5 or 6 days. In group 3, the dried seeds were placed in a room kept at 25-28℃ with a relative humidity of 89-99% for about 13 weeks, and in group 4, the dried seeds were placed in a room at 26-28% humidity for about 13 weeks. The effect of shell on the seed moisture differed with the cultivar in groups 1 and 2, but not in groups 3 and 4. The seeds in groups 2 and 3 showed an about 12-hour imbibition period, but the shelled seed germinated earlier and at a higher moisture content than the unshelled seed in group 2. The seed in group 3 did not germinate due to very slow moistening. These results suggest that the function of the shell is not only to protect the seed but also to regulate the moisture of seed.

収録刊行物

  • 日本作物學會紀事

    日本作物學會紀事 74(4), 431-437, 2005-12-05

    日本作物学会

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各種コード

  • NII論文ID(NAID)
    110002545787
  • NII書誌ID(NCID)
    AN00189888
  • 本文言語コード
    JPN
  • 資料種別
    ART
  • ISSN
    00111848
  • NDL 記事登録ID
    7761933
  • NDL 雑誌分類
    ZR7(科学技術--農林水産--農産)
  • NDL 請求記号
    Z18-342
  • データ提供元
    CJP書誌  CJP引用  NDL  NII-ELS  IR  J-STAGE 
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