ラッカセイの莢の構造及び物理的特性と莢つき種子の寿命との関係について(形態) Structure and Physical Characteristics of Shell of Groundnut Pod, with Reference to Longevity of Seed-In-Shell(Crop Morphology)

この論文にアクセスする

この論文をさがす

著者

抄録

莢つきラッカセイ種子の寿命が小粒品種で優れることと莢の役割との関係を2実験で調べた.実験1:外果皮,中果皮,そして,内果皮からなる未熟莢実の莢で,外果皮と中果皮を加えた厚さは,極小粒・薄莢の品種Chicoでは大粒・厚莢の品種ナカテユタカの約60%であったが,それぞれの細胞層の数には大きな差異が認められなかった.外果皮と内果皮のほとんどが脱落,崩壊している完熟莢実の莢で大部分を占める中果皮では,その最内層の厚膜組織が維管束の周辺に派生して隔壁状に発達していた.そして,維管束と維管束の間に破生間隙様の空隙が観察されたが,それと莢の水分やガス交換におけるフィルター機能との関係が示唆された.実験2:乾燥莢実1個あたりの,莢実重,子実重,子実容積(VS),胚室容積(VOC),莢実表面積(PSA),莢重(SHW),莢の容積(PSA×ST),及び胚室内空隙容積(VOC-VS)は,いずれも大〜中粒性品種群h(バージニア・タイプと亜種間交雑育成の22品種)が小粒性品種群f(スパニッシュ・タイプ,18品種)よりも約2倍と大きかったのに対して,莢実表面積/胚室容積比は品種群fが品種群hよりも約30%大きく,莢の厚さ(ST)では両品種群の差が小さく,そして,莢密度(SHW/PSA×ST)では差がみられなかった.莢つき種子の長期発芽力保持の品種間差異とその機構については,莢の構造や物理的特性の差異が子実の水分やガス交換の動態に及ぼす影響の面からさらに詳しく調べる必要がある.

The viability of the seed-in-shell of groundnut is longer in small-seeded cultivars, and the role of the shell in the viability of the seed of groundnut was examined. Exocarp, mesocarp with vascular bundles, and endocarp were observed in the shell of immature pod. The thickness of exocarp plus mesocarp in very small-seeded cv. Chico was about 60% of that in large-seeded cv. Nakateyutaka, but no marked difference was observed between the two cultivars in the number of cell layers. In mature pods, the mesocarp occupied most of the shell, and a markedly developed sclerenchyma was observed in the innermost layer and around the vascular bundle in mesocarp. The large lysigenous aerenchyma-like space that developed between vascular bundle rows was suggested to play a role in moisture and gas exchange. In the medium〜large-seeded cultivar group (22 cvs.), the pod weight, seed weight/pod, volume of seeds/pod, volume of ovarial cavity, pod surface-area, shell weight, volume of shell, and volume of inner space of ovarial cavity of dried mature pod were about twice as large as those in the small-seeded cultivar group (18 cvs.). However, the difference between the two cultivar groups was small in shell thickness, and negligible in shell density. Further studies on the effects of difference in structure and physical characteristics of shell on moisture and gas exchange of the seed are necessary.

収録刊行物

  • 日本作物學會紀事

    日本作物學會紀事 75(4), 518-525, 2006-10-05

    日本作物学会

参考文献:  48件中 1-48件 を表示

各種コード

  • NII論文ID(NAID)
    110004833055
  • NII書誌ID(NCID)
    AN00189888
  • 本文言語コード
    JPN
  • 資料種別
    ART
  • ISSN
    00111848
  • NDL 記事登録ID
    8535468
  • NDL 雑誌分類
    ZR7(科学技術--農林水産--農産)
  • NDL 請求記号
    Z18-342
  • データ提供元
    CJP書誌  NDL  NII-ELS  IR  J-STAGE 
ページトップへ