カンボジア産餅麹の微生物相及びその菌体外酵素生産性

書誌事項

タイトル別名
  • Microflora of Cambodian Koji-cake and Screening of Amylase Producers from Isolates
  • カンボジアサン モチコウジ ノ ビセイブツソウ オヨビ ソノ キンタイ ガイ コウソ セイサンセイ

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抄録

カンボジア産餅麹の微生物相を調べ,発酵過程における主要糖化菌の取得と優良なアミラーゼ生産直のスクリーニングを行った。その結果,餅麹試料の最優勢菌はデンプン利用性のある糸状菌と菌糸状酵母であった。また,ここで分離した糸状菌2株,菌糸状酵母59株,細菌18株の計79株のデンプン利用性と菌体外アミラーゼ生産性を調べた。その結身77株(糸状菌2株,菌糸状酵母59株,細菌16株)に利用性が認められ,糸状菌を除くこれらの菌体外アミラーゼは液化型アミラーゼであった。しかし,糸状菌2株の菌体外アミラーゼは高いグルコース生成が認められるグルコアミラーゼ生産菌であった。これら2株の糸状菌は形態学的性状からRhizopus schipperaeに近縁のRhizopus sp.であった。

A Cambodian koji-cake was analysed for microflora such as total bacteria, coli-form, molds, yeasts, acid-forming bacteria, alcohol fermentable microbes and amilolytic microbes, and also the screening of amylase producers was done. Amilolytic molds and filamentous yeasts were detected as dominant microbes on the microflora of the koji-cake sample. The seventy-seven strains (two strains of molds, fifty-nine strains of filamentous yeasts and sixteen strains of bacteria) isolated from the koji samples were examined for starch availability and productivity of extra-cellular amylase. Most of the isolates had liquefying activity similar to α-amylase type. However the two molds were excellent glucoamylase producers, which were identified as Rhizopus sp., closely related to Rhizopus schipperae by their morphological characteristics.

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KJ00004722706

研究ノート

収録刊行物

  • 學苑

    學苑 794 33-39, 2006-12-01

    東京 : 光葉会

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