アルギン酸代謝酵素の構造と機能

  • 落合 秋人
    京都大学大学院農学研究科食品生物科学専攻生物機能変換学分野
  • 高瀬 隆一
    京都大学大学院農学研究科食品生物科学専攻生物機能変換学分野
  • 三上 文三
    京都大学大学院農学研究科応用生命科学専攻応用構造生物学分野
  • 橋本 渉
    京都大学大学院農学研究科食品生物科学専攻生物機能変換学分野
  • 村田 幸作
    京都大学大学院農学研究科食品生物科学専攻生物機能変換学分野

書誌事項

タイトル別名
  • Structure and function of alginate-metabolizing enzymes
  • アルギンサン タイシャ コウソ ノ コウゾウ ト キノウ

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抄録

A gram-negative and alginate-assimilating bacterium, Sphingomonas sp. A1, can incorporate the polysaccharide into the cytoplasm through the cell-surface pit and ABC transporter. Alginate is depolymerized into disaccharides to tetrasaccharides by cytoplasmic endotype alginate lyases (A1-I, II, III). An exotype alginate lyase A1-IV degrades the oligosaccharides to unsaturated monosaccharides. α-Keto acids nonenzymatically formed from monosaccharides are converted to 2-keto-3-deoxy-^D-gluconic acid (KDG) by NADPH-dependent reductase A1-R. KDG is eventually metabolized to glyceraldehyde-3-phosphate and pyruvate through the sequential reaction catalyzed by KDG kinase (A1-K) and 2-keto-3-deoxy 6-phosphogluconate aldolase (A1-A). This review deals with the structure and function of bacterial alginate-metabolizing enzymes, especially structure determinants responsible for the catalytic reaction and mode of action of endotype lyases A1-II, II', III in strain A1 and exotype lyase Atu3025 in Agrobacterium tumefaciens as well as for the coenzyme-binding mode of strain A1 α-keto acid reductase (A1-R).

収録刊行物

  • ビタミン

    ビタミン 84 (11), 525-531, 2010

    公益社団法人 日本ビタミン学会

参考文献 (31)*注記

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